Percheziții la o bancă din Germania suspectă de spălarea banilor unui oligarh rus

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Birourile din Frankfurt și München ale UBS Group AG sunt percheziționate de procurori în cadrul unei investigații privind spălarea banilor legată de oligarhul rus Alisher Usmanov, au declarat persoane familiare cu ancheta, citate de Reuters

Banca elvețiană a confirmat raidul și a spus că cooperează pe deplin cu autoritățile. Procuratura din Frankfurt a declarat că percheziția face parte dintr-o anchetă privind presupusa spălare de bani, fără a numi pe nimeni. Acesta a subliniat că niciun angajat al băncii nu este suspect.

Un purtător de cuvânt al lui Usmanov a respins orice acuzație legată de spălarea banilor sau evaziune fiscală. Rusul este un contribuabil care respectă legea și sârguincios și un filantrop renumit la nivel mondial, a spus reprezentantul.

Usmanov se numără printre cei mai importanți ruși care au fost sancționați de la începerea războiului. Omul de afaceri deține 49% din USM, un grup de investiții cu sediul în Rusia, care controlează Metalloinvest, cel mai mare producător de minereu de fier din Rusia. Se estimează că are o valoare de aproximativ 18,6 miliarde de dolari.

Numerpase proprietăți legate de oligarhi ruși au fost percheziționate în Germania în septembrie. Autoritățile germane i-au confiscat anterior superyacht-ul Dilbar, după ce au stabilit că era deținut legal de sora lui, Gulbakhor Ismailova. Ea este, de asemenea, supusă sancțiunilor occidentale. Usmanov a făcut apel împotriva sancțiunilor Uniunii Europene la Curtea Generală a UE în aprilie.

Usmanov are o relație de client cu UBS din 2014. Procurorii analizează tranzacții de câteva milioane de euro din 2017 până în 2020, potrivit unei persoane familiarizate cu problema.

Sursă alternativă: SwissInfo, Reuters; Foto: CNBS

Urmăriți Politic Media și pe Google News