SUA s-ar afla în spatele sabotajului asupra conductelor Nord Stream

SUA s-ar afla în spatele operațiunii de sabotaj asupra conductelor Nord Stream. Afirmația îi aparține unui reputat jurnalist de investigații din Statele Unite. În investigația sa, Seymour Hersh citează o sursă implicată direct în planificarea operațiunii

Hersh este un jurnalist de investigație, câștigător al Premiului Pulitzer. A dezvăluit masacrul din 1969 al civililor vietnamezi de către forțele americane. De asemenea, a expus trupele americane care au brutalizat prizonierii irakieni la Abu Ghraib după invazia SUA din 2003.

În iunie anul trecut, scafandrii Marinei, care operau sub acoperirea unui exercițiu NATO de la mijlocul verii, larg mediatizat, cunoscut sub numele de BALTOPS 22, au plantat explozibil ce poate fi detonat de la distanță care, trei luni mai târziu, au distrus trei dintre cele patru conducte Nord Stream, potrivit unei surse cu cunoaşterea directă a planificării operaţionale.

Decizia SUA pentru Operațiunea de sabotaj aspupra conductelor Nord Stream a fost luată de Joe Biden

Două dintre conducte, care erau cunoscute în mod colectiv sub numele de Nord Stream 1, au furnizat Germaniei și multă parte din Europa de Vest cu gaz natural rusesc ieftin de mai bine de un deceniu. O a doua pereche de conducte, numită Nord Stream 2, fusese construită, dar nu erau încă operaționale.

Joe Biden a văzut conductele ca pe un vehicul prin care Vladimir Putin își finanțează războiul

Casa Albă neagă afirmațiile. Adrienne Watson, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a răspuns într-un e-mail: „Aceasta este o ficțiune falsă și completă”. Tammy Thorp, un purtător de cuvânt al Agenției Centrale de Informații, a scris în mod similar: „Această afirmație este complet și complet falsă”.

Decizia lui Biden de a sabota conductele a venit după mai bine de nouă luni de dezbateri extrem de secrete. În cea mai mare parte a acelui timp, problema nu a fost dacă să îndeplinească misiunea, ci cum să o îndeplinească fără a lăsa urme

Anchetatorii din Suedia și Danemarca – în ale căror zone economice exclusive au avut loc exploziile – au spus că explozile au fost rezultatul unui sabotaj. Cele două state nu au precizat până acum nimic despre un ”potențial vinovat”

Rusia a spus în repetate rânduri că națiunile NATO au fost în spatele sabotajului. Oficialii occidentali au negat aceste acuzații.

Sursă alternativă: AlJazeera; Investigația integrală AICI

Alte știri