ONU admite că a eșuat să acorde ajutor în Siria

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

ONU admite că a eșuat să acorde ajutor umanitar în Siria. Oficialii ONU au rămas în mare parte fără replică în contextul politic care a obstrucționat furnizarea de asistență umanitară în Nord-Vestul Siriei

Oficialii ONU au menționat drumurile deteriorate și preocupările de securitate drept factori care complică livrarea ajutoarelor în nord-vestul Siriei. Dar, într-o vizită duminică la Bab al-Hawa, singurul coridor deschis de ajutor de la granița dintre Turcia și Siria, Martin Griffiths, coordonatorul ONU pentru asistență de urgență, a recunoscut erori.

„Până acum am eșuat oamenii din nord-vestul Siriei”, a spus Griffiths. „Ei pe bună dreptate se simt abandonați. Caută ajutor internațional care nu a sosit. Datoria mea și obligația noastră este să corectăm acest eșec cât de repede putem. Aceasta este concentrarea mea acum.”

Pentru mulți, recunoașterea eșecului a venit prea târziu, notează Washington Post

„Nu am văzut suferință și devastare de această amploare de peste un deceniu”, a declarat Johan Mooij, directorul de răspuns pentru World Vision Syria. „Impactul este atât de enorm… ar putea dura o generație pentru ca supraviețuitorii să se recupereze.”

Pe fondul dezastrului, furia a continuat să crească. În Turcia, s-au revărsat tone de ajutor, iar nord-vestul Siriei, zonă controlată de rebeli, ajutorul întârziue să apară. Oameni, mulți deja strămutați de un război civil au fost în mare parte lăsați să gestioneze singuri criza.

Președintele sirian Bashar al-Assad a restricționat accesul în nord-vest, care se află sub controlul grupurilor armate de opoziție. Cu sprijinul aliaților precum Rusia și China în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, el a blocat periodic livrarea de ajutor umanitar în Siria

SUA au cerut tuturor părților din Siria să acorde imediat acces umanitar tuturor celor care au nevoie

Toată asistența umanitară trebuie să fie permisă să treacă prin toate punctele de trecere a frontierei. Distribuirea ajutorului trebuie permisă fără întârziere în toate zonele afectate”, a spus un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.

Casa Albă i-a cerut președintelui sirian Bashar al-Assad să acorde acces imediat la asistență umanitară tuturor. L-au îndemnat să emită o autorizație generală pentru livrările de asistență umanitară.

Surse: WP, AlJazeera