Parchetul European cercetează achiziția MAI pentru cele 600 de mașini BMW

Parchetul European cercetează achiziția MAI pentru cele 600 de mașini BMW, transmite Europa Liberă. Ministerul de Interne condus de Lucian Bode a atribuit contractul companiei Automobile Bavaria

Fondatorul companiei este un amic al președintelui Klaus Iohannis. Sindicatul Europol a reclamat faptul că licitația a fost atribuită cu dedicație

De asemenea, DNA a deschis anul trecut un dosar penal după ce s-a autosesizat

Informația privind ancheta Parchetului European cu privire la achiziția celor 600 de mașini BMW vine chiar de la Poliția Română. La solicitarea Europa Liberă, Poliția a transmis, într-un răspuns oficial. ”Poliția a pus la dispoziția Parchetului European toate documentele relevante cu privire la această achiziție.”

Răspunsul Poliției Naționale vine după ce, la începutul acestei săptămâni, Europa Liberă a solicitat informații despre derularea acestui contract și dacă instituții de cercetare și control, precum Direcția Națională Anticorupție, Curtea de Conturi, Ministerul Transporturilor sau Comisia Europeană au cerut detalii despre contractul pentru livrarea celor 600 de BMW-uri pentru Poliție.

Într-un răspuns pentru Europa Liberă, Poliția precizează că cele 600 de mașini BMW nu au fost încă recepționate

Sindicatul Europol semnala anul trecut că licitația a fost una ,,cu cântec”. Specificațiile tehnice pe care producătorii trebuiau să le îndeplinească au fost foarte dure. UNA a sărit în evidență: se dorea o autospecială cu o putere minimă de 130 kW, motor pe benzină, cuplu motor min. 290 Nm. Tracțiune integrală 4×4 permanent (AWD), tipul caroseriei să fie AA, iar transmisia să fie automată pe o cutie de minim (atenție!) 8+1 trepte. Aici licitația a devenit extrem de interesantă! Încă de la apariția anunțului de participare (15.05.2022) am stat și am căutat ce modele de autovehicule s-ar putea mula pe aceste specificații.

Nu mică ne-a fost mirarea. Dupa aproximativ 2 săptămâni de căutări și discuții cu reprezentanți ai marilor dealeri auto, am ajuns la concluzia că SINGURA marcă ce ,,pică” pe aceste specificații este BMW. Iar tipul de BMW este 320ix. Acum, nu o să fim noi cei cârcotași, fiind relevant faptul că vom primi multe (sperăm la mai mult de una pe județ) autospeciale ,,adevărate” de poliție, așa cum multe țări (toate) din blocul comunitar au în dotare. Dar nu putem să nu ne întrebăm retoric – oare chiar atât de importantă era acea cutie de 8+1 trepte?! IGPR-ul nu putea să lărgească puțin sfera pentru ca orice producător auto să participe la licitație??

Vezi AICI răspunsul integral al Poliției Române pentru Europa liberă

Alte știri