Austria consideră că Rusia este importantă pentru Europa

Rusia va rămâne întotdeauna importantă pentru Europa, a spus ministrul de Externe din Austria, citat de Reuters. A gândi altfel este un delir, a mai afirmat ministrul

Alexander Schallenberg a apărat, de asemenea, a doua cea mai mare bancă a țării, Raiffeisen Bank International, declarând că este nerezonabil să se identifice creditorul pentru afaceri în Rusia, în timp ce multe alte firme occidentale au făcut același lucru.

„A crede că nu va mai exista Rusia și că ne putem decupla în toate domeniile este delir”, a spus Schallenberg pentru Reuters. Deși Austria și-ar slăbi legăturile, acest lucru „nu se poate întâmpla peste noapte”.

„Dostoievski și Ceaikovski rămân o parte a culturii europene, fie că ne place sau nu. Va continua să fie cel mai mare vecin al nostru. Va rămâne a doua putere nucleară din lume”.

Austria s-a modelat ca o punte între est și vest, notează Reuters. A transformat Viena într-un magnet pentru banii rușilor. Totodată, face parte dintr-o alianță occidentală mai largă care a sancționat Rusia după invadarea Ucrainei.

Austria încă mai importă gaz din Rusia, dar încearcă să-l reducă în următorii ani.

Unii oficiali austrieci nu au speranțe pentru o încheiere rapidă a războiului. O revenire la relații mai normale cu Rusia este puțin probabilă

Raiffeisen este profund înrădăcinată în Rusia și este una dintre singurele două bănci străine de pe lista cu 13 instituții sistemice a băncii centrale ruse, subliniind importanța acesteia pentru economia Rusiei, care se confruntă cu sancțiunile occidentale.

Schallenberg a spus că Austria trebuie să impună sancțiuni și a arătat cu degetul către alte bănci occidentale care fac afaceri în Rusia. „Companiile austriece trebuie să respecte regulile austriece, dintre care o parte sunt sancțiunile Uniunii Europene”.

„Hai să fim realiști”, a spus el. „91% dintre companiile occidentale sunt încă în Rusia și fac ceea ce este rațional: așteptare, izolare, închidere”.

„Sunt destule bănci americane, una cu numele Bank of America, prezente în Rusia”, a spus Schallenberg. „Lista este un „cine este cine” din lumea bancară occidentală”.

Un purtător de cuvânt al Bank of America a declarat: „Activitățile noastre se concentrează pe respectarea tuturor sancțiunilor”.

Schallenberg a spus că este în favoarea aplicării sancțiunilor europene existente în detrimentul introducerii unor măsuri suplimentare.

„Este o armă foarte tocită”, a spus el. „Am avut pachete masive de sancțiuni. Dă-le timp să lucreze”.

Sursă: Reuters

Alte știri