Iranul susține că SUA nu sunt interesate să pună capăt războiului din Ucraina

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Liderul suprem din Iran, ayatollahul Ali Khamenei, spune că SUA nu sunt interesate să pună capăt acestui război din Ucraina, pe care el susține alianța militară occidentală creată.

„SUA a început de fapt război din Ucraina”, a spus liderul din Iran. Afirmația acesuia a venit în timpul unui discurs ținut la Mashhad. „SUA au creat temeiul acestui război pentru extinderea NATO în est

Acum, și SUA sunt cele care beneficiază cel mai mult de pe urma războiului din Ucraina”, a spus Khamenei. „Oamenii săraci din Ucraina se confruntă cu probleme, iar companiile producătoare de arme din SUA culeg roadele. Așa că nu vor fi de acord cu încheierea războiului”.

Liderul suprem a subliniat poziția Teheranului conform căreia nu a participat la război, negând afirmațiile occidentale că Iranul a furnizat drone armate pe care Rusia le-a folosit în conflict.

În ultimele luni, guvernele occidentale au impus multe runde de sancțiuni entităților și oficialilor iranieni. Acestea au venit pe baza acuzațiilor de înarmare a Rusiei.

Khamenei îi spusese lui Vladimir Putin în timpul unei călătorii la Teheran în iulie că NATO ar fi început războiul dacă președintele rus „nu ar fi luat inițiativa”.

Președintele chinez Xi Jinping se afla la Moscova pentru a purta discuții cu Putin. Xi a propus o înțelegere politică a războiului de un an.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat China împotriva furnizării de arme Rusiei.

SUA și Europa și-au exprimat scepticismul cu privire la planul de pace chinez. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că apelul chinez pentru încetarea focului în circumstanțele actuale este „inacceptabil”.

La începutul acestei luni, China a mediat un acord mult așteptat între Iran și Arabia Saudită. Se preconizează că va avea ca rezultat în câteva săptămâni

Sursă: AlJazeera

Urmăriți Politic Media și pe Google News