Femeile transexuale interzise la competiții sportive feminine

World Athletics a interzis femeile transexuale să concureze la competiții sportive de atletism pentru femei, informează DW

„Consiliul a fost de acord să excludă atleții transsexuali de sex masculin sau feminin care au trecut prin pubertate masculină din competițiile de clasament mondial feminin din 31 martie a acestui an”, a declarat joi președintele organismului de conducere, Sebastian Coe.

În prezent, niciun astfel de atleți nu concurează la cele mai înalte niveluri de elită pe pistă.

Coe a spus că World Athletics a discutat problema cu Comitetul Olimpic Internațional. De asemenea, au fost consultate federațiile naționale și grupurile trans înainte de a lua decizia.

„Majoritatea celor consultați au declarat că sportivii transgender nu ar trebui să concureze la categoria feminină”, a spus el.

Coe a spus că decizia de a exclude femeile transgender se bazează „pe nevoia generală de a proteja categoria feminină”.

Consiliul Mondial de Atletism a concluzionat faptul că femeile transexuale ar avea un avantaj nedrept la competiții sportive

„Mulți cred că nu există dovezi suficiente că femeile trans nu păstrează avantajul față de femeile biologice și doresc mai multe dovezi că orice avantaj fizic a fost ameliorat înainte de a fi dispuse să ia în considerare o opțiune de includere în categoria feminină”, a spus Coe.

Coe a adăugat că World Athletics va forma un grup de lucru pentru a studia problema incluziunii trans.

Organismul de conducere mondial al înotului, FINA, a votat în iunie anul trecut să interzică femeile transgender din competițiile de elită dacă au experimentat vreo parte a pubertății masculine.

Sursă: DW

Alte știri