Ungaria transmite că nu îl va aresta pe Vladimir Putin deși este membă al Curții Penale Internaționale

Ungaria transmite că nu îl va aresta pe Vladimir Putin deși este membă al Curții Penale Internaționale, relatează Reuters

Ungaria nu l-ar aresta pe președintele rus Vladimir Putin dacă ar intra în țară, a declarat joi șeful de cabinet al premierului Viktor Orban. Gergely Gulyas susține că nu ar avea temei juridic.

Ungaria a semnat și ratificat Statutul de la Roma care a creat Curtea Penală Internațională (CPI). Curtea a emis un mandat de arestare în care îl acuză pe Putin de crime de război. Mai precis, deportare ilegală a sute de copii din Ucraina. Curtea a găsit motive rezonabile să se creadă că Putin poartă răspundere penală individuală

Întrebat dacă Putin ar fi arestat dacă va veni în Ungaria, șeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas, a spus într-o ședință de informare că Statutul de la Roma nu a fost inclus în sistemul juridic maghiar.

„Aceste decizii nu sunt cele mai norocoase, deoarece duc lucrurile către o escaladare ulterioară și nu spre pace, aceasta este părerea mea subiectivă personală”, a adăugat Gulyas.

Putin, doar al treilea președinte în exercițiu care a primit un mandat de arestare de către CPI. Este puțin probabil să ajungă în instanță în curând. Dar mandatul înseamnă că ar putea fi arestat și trimis la Haga dacă călătorește într-un stat membru al CPI.

Rusia nu a ascuns un program prin care a deportat copii ucraineni în Rusia. Îl prezintă ca pe o campanie umanitară de protejare a orfanilor și a copiilor abandonați în zona de conflict.

Rusia, care nu este parte la CPI, a spus că mandatul de arestare sa nu are sens. Moscova a negat în mod repetat acuzațiile conform cărora ar fi comis atrocități în Ucraina.

Kremlinul a transmis că arestarea lui Vladimir Putin ar însemna o declarație de război

Sursă: Reuters

Alte știri