Rusia a convocat 3 ambasadori pentru a protesta față de investigația privind sabotajul conductelor Nord Stream

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Rusia a convocat 3 ambasadori pentru a protesta față de investigația privind sabotajul conductelor Nord Stream. Ministerul de Externe al Rusiei i-a chemat pe ambasadorii din Germania, Suedia și Danemarca

Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat joi cele trei țări că refuză să colaboreze cu Moscova în această investigație

„S-a remarcat că aceste țări nu sunt interesate să stabilească adevăratele împrejurări ale acestui sabotaj. Dimpotrivă, își întârzie eforturile și încearcă să ascundă urmele și adevărații autori ai crimei în spatele cărora credem că sunt bine-cunoscuți țări”, a spus Serghei Lavrov

Măsura vine, de asemenea, la o lună după ce Rusia a expulzat peste 20 de diplomați germani în ceea ce a spus că este o represalie pentru că Germania a expulzat diplomații ruși destul de curând după invazia Rusiei în Ucraina.

Suedia și Danemarca au spus ambele că exploziile conductelor din septembrie anul trecut au fost deliberate. Încă nu au stabilit cine este responsabil.

Statele Unite și NATO au numit exploziile Nord Stream „un act de sabotaj” al unui actor necunoscut. Rusia a dat vina pe Occident.

Niciuna dintre părți nu a furnizat dovezi pentru afirmațiile lor.

„Nu este o coincidență că versiuni improbabile „spălate” [a ceea ce s-a întâmplat] sunt aruncate în presă pentru a încerca să tulbure apele”, a declarat joi Ministerul de Externe al Rusiei.

Sabotajul conductelor Nord Stream este deocamdată o infracțiune cu autor necunoscut

Au apărut mai multe rapoarte diferite despre distrugerea conductei în ultimele luni. Unele informații au sugerat implicarea Ucrainei. Cel mai faimos articol a venit însă de la de la jurnalistul american Seymour Hersh – sugerând implicarea SUA. Mai multe detalii AICI

În noiembrie 2022, autoritățile suedeze au anunțat că au fost găsite urme de explozibili la locul scurgeri. Atunci au confirmat că cauza este sabotaj.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că va continua să încerce să se asigure că Germania, Danemarca și Suedia vor permite Moscovei să participe la investigații.

Sirde alternative: AlJAzeera, DW