Erdogan condiționează aderarea Suediei în NATO de intrarea Turciei în Uniunea Europeană

Recep Tayyip Erdogan negociator în Orientul Mijlociu
Recep Tayyip Erdogan negociator în Orientul Mijlociu
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Fac apel către aceste țări care țin Turcia la ușa de intrare în Uniunea Europeană de mai bine de 50 de ani. În primul rând, deschideți calea Turciei către UE, iar apoi noi vom deschide calea Suediei către NATO, așa cum a făcut pentru Finlanda, a afirmat Erdogan citat de Reuters

Turcia a început oficial discuțiile de aderare la Uniunea Europeană. Această inițiativă a avut loc în timpul primului mandat de prim-ministru al lui Recep Tayyip Erdogan. Cu toate acestea, negocierile de aderare s-au desfășurat încet și au întâmpinat numeroase provocări.

După tentativa eșuată de lovitură de stat din 2016 din Turcia, relațiile dintre Ankara și Bruxelles s-au deteriorat semnificativ. UE a exprimat îngrijorări privind respectarea drepturilor fundamentale și a valorilor democratice în Turcia, pe fondul măsurilor dure luate împotriva suspecților de a fi implicați în acea tentativă de lovitură de stat. Aceasta a dus la o serie de tensiuni și la întârzierea procesului de aderare.

Cu toate acestea, în anii următori, legăturile dintre cele două părți s-au îmbunătățit într-o anumită măsură. UE a fost interesată să colaboreze cu Turcia în gestionarea crizei migrației, deoarece aceasta din urmă a devenit un important furnizor de sprijin în controlul fluxului de migranți către Europa. Acordul între UE și Turcia, încheiat în martie 2016, a avut ca scop principal oprirea fluxului migrator prin Marea Egee și readmiterea migranților ilegali în Turcia.

Suedia și-a depus simultan cu Finlanda cererea de aderare la NATO. Între timp, Finlanda a fost acceptată, însă Suedia este încă blocată de Turcia