Kosovo acuză Serbia de atac terorist. Reapar conflictele armate

forte de ordine din Kosovo
Reapar conflictele armate din Kosovo?
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Kosovo acuză Serbia după ce un polițst a fost ucis în nordul statului, într-un conflict armat. Premierul Kosovo descrie incidentul de lângă graniță drept „acțiune teroristă”. Și mai spune că aceasta este susținută de oficiali din Serbia.

În nordul Kosovo s-au auzit focuri de armă la câteva ore după ce o patrulă a fost atacată în zonă. Din ciocnire a rezultat moartea unui ofițer de poliție, conform informațiilor furnizate de agenția de presă Reuters.

„În acest moment, încă se trage cu arme de foc de diferite calibre împotriva poliției noastre”, a spus premierul kosovar.

Atacuri asupora patrulelor de poliție

Un ofițer de poliție a fost ucis, iar altul a fost rănit într-un incident armat. Acesta a avut loc duminică în satul Banjska. Este primul conflict din ultimele luni dintre Kosovo și Serbia. Premierul Albin Kurti a afirmat că acest incident are susținerea oficialilor din vecina Serbia

Cel puțin 30 de persoane, fie profesioniști mascați înarmați, fie militari, fie membri ai forțelor de poliție, se află acum înconjurate de forțele noastre de poliție. Invităm acești indivizi să se predea autorităților noastre de securitate”, a declarat Kurti în timpul unei conferințe de presă.

Acești „profesioniști mascați înarmați cu arme grele” au deschis focul asupra unei patrule de poliție în satul Banjska, Leposavic, la 55 km nord de capitala, Pristina, duminică la ora 03:00

„Este vorba despre crimă organizată, susținută politic, financiar și logistic din Belgrad, care atacă statul nostru”, a scris Kurti anterior pe pagina sa de Facebook.

„Guvernul Republicii Kosovo și instituțiile sale de stat sunt pregătite și coordonate să răspundă la crime și criminali, teroare și teroriști.”

Poliția din Kosovo a adăugat că două camioane fără numere de înmatriculare au blocat un pod la intrarea în sat. Trei unități de poliție au fost trimise să-l deblocheze, dar au fost atacate din poziții diferite cu diferite arme, grenade de mână și bombe.

Forțele de poliție au reușit să respingă atacul și să transporte doi polițiști răniți la spitalul din sudul Mitrovica. Unul dintre ei era decedat la sosire, au precizat medicii.

Președintele kosovar Vjosa Osmani, care se află la New York la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, a denunțat incidentul și a spus că este un atac  împotriva suveranității Republicii Kosovo”

Până la ora redactării acestui articol, Serbia nu a transmis oficial nicio reacție

Sursă alternativă: AlJazeera;Foto:Reuters