Emmanuel Macron, propune ca Franța să acorde o formă de autonomie insulei Corsica

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Președintele francez Emmanuel Macron, propune ca insula Corsica să beneficieze de o formă de autonomie oferită de Franța. Propunerea vine la mai bine de un an după ce au izbucnit violențe pe scară largă din cauza uciderii într-o închisoare continentală a luptătorului pentru independență Yvan Colonna, notează Aljazeera

„Ar trebui să avem curajul să stabilim o formă de autonomie pentru insula Corsica în Franța”, a spus Macron joi parlamentului insulei de la Ajaccio, care este în prezent controlat de naționaliști.

„Cu toții am eșua dacă am lăsa lucrurile așa cum sunt”, a adăugat președintele francez

Yvan Colonna a fost condamnat pe viață pentru uciderea în 1998 a prefectului regiunii Claude Erignac. Ulterior a fost înjunghiat de un alt deținut.

Procesul lui Yvan Colonna a fost marcat de controversă și dezbateri politice. În special în Corsica, unde există segmente ale populației care văd în Colonna un simbol al luptei pentru autonomie și recunoașterea identității corsicane. Pe de altă parte, guvernul francez consideră acest caz ca un exemplu al necesității de a menține autoritatea și integritatea teritorială a Franței.

Uciderea lui Colonna a declanșat violențe care au dus insula Corsica în pragul unui larg conflict și a provocat îngrijorări în toată Franța

Emmanuel Macron s-a angajat să implementeze o lege menită să integreze în mod corespunzător Corsica în cadrul republicii franceze și să recunoască specificul său insular mediteranean și legăturile sale distincte cu lumea.

În 1982, Franța a adoptat o lege care a permis crearea colectivităților teritoriale. Corsica a devenit una dintre acestea, beneficiind de un statut special numit „Collectivité Territoriale de Corse” (Colectivitate Teritorială Corsicană). Acest statut i-a acordat Corsicii un grad mai mare de autonomie în ceea ce privește gestionarea unor domenii precum transportul, educația, cultura, limbile regionale și dezvoltarea economică.

Cu toate acestea, nivelul exact de autonomie și discuțiile privind extinderea autonomiei în Corsica au fost subiecte de dezbatere și controversă constantă între guvernul central francez și autoritățile corsicane. Astfel, evoluția autonomiei Corsicii este un proces în curs și continuă să fie subiect de discuție și negociere între autoritățile locale și guvernul central al Franței.