
Tinerii români înscriși la facultăți sunt cei mai leneși din Uniunea Europeană, atunci când vine vorba de un job. Un recent sondaj realizat de biroul de statistică al Uniunii Europene a adus în atenție o situație îngrijorătoare referitoare la angajarea tinerilor europeni cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani în timpul studiilor. Potrivit acestuia, în anul precedent, 72% dintre acești tineri nu aveau un loc de muncă pe durata studiilor. Doar un sfert, respectiv 25% dintre tinerii din UE, erau angajați pe perioada studiilor, iar numai 3% erau în căutarea activă a unui loc de muncă și se declarau șomeri.
Spre deosebire de media europeană, care arată o predominanță a tinerilor neangajați în timpul studiilor, există țări în care procentele angajaților în această perioadă sunt semnificativ mai mari. Olanda conduce în acest clasament, cu 73% dintre tineri angajați în timp ce sunt înscriși la facultăți în Uniunea Europeană. Este urmată de Danemarca cu 52% și de Germania cu 45%. Pe de altă parte, România, Slovacia și Ungaria se confruntă cu cele mai reduse procente de tineri care reușesc să își găsească un loc de muncă în timpul studiilor, cu cifre de doar 2%, 5% și 6%, respectiv.
Aceste date arată nevoia de a aborda și analiza mai atent factorii care influențează accesul tinerilor la locurile de muncă pe durata studiilor, precum și necesitatea implementării unor politici și programe educaționale care să sprijine integrarea acestora în piața muncii, facilitând astfel tranziția lor către o carieră de succes
Sursă: Eurostat;
Flux știri naționale