Premiul Nobel pentru Medicină câștigat de cercetătorii care au dezvoltat vaccinuri Anti-Covid19

Premiul Nobel medicina 2023 Katalin Kariko si Drew Weissman
Premiul Nobel medicina 2023 Katalin Kariko si Drew Weissman
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Katalin Kariko, de origine maghiară, și americanul Drew Weissman, au câștigat Premiul Nobel pentru Medicină în 2023. Acesta le-a fost acordat pentru cercetările lor care au creat primele vaccinuri ARNm. Vaccinul de tip „meseenger” este foarte eficient pentru combaterea COVID-19, realizate de Pfizer și Moderna.

„Laureații au contribuit la rata fără precedent de dezvoltare a vaccinurilor în timpul uneia dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane din timpurile moderne”. Aceasta este declarația juriului organizației din Stockholm.

Katalin Kariko este profesor la Universitatea Sagan din Ungaria și profesor adjunct la Universitatea din Pennsylvania. Drew Weissman și-a condus cercetarea premiată împreună cu Kariko la Universitatea din Pennsylvania.

Premiul Nobel pentru medicină constă într-o diplomă, o medalie de aur și un cec de 1 milion de dolari. Acestea vor fi acordate de regele Carl XVI Gustaf, la o ceremonie oficială la Stockholm, pe 10 decembrie. Data reprezintă aniversarea morții în 1896 a omului de știință Alfred Nobel, care a creat premiile în ultimul său testament.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină a fost câștigat de omul de știință suedez Svante Paabo. El s-a evidențiat prin descoperirile din evoluția umană care au dezvăluit secretele ADN-ului Neanderthal. În urma acestora au rezultat informații cheie asupra sistemului nostru imunitar, inclusiv asupra vulnerabilității la COVID-19 sever, notează AlJazeera

Premiul Nobel pentru Pace va fi anunțat la finalul acestei săptămâni.