Ucraina construiește prima școală complet subterană în orașul Harkov

școală din Harkov
Aspect din timpul cursurilor la o școală din Harkov
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Ucraina intenționează să construiască prima școală complet subterană în orașul de est Harkov. Scopul este de a proteja elevii de atacurile rusești cu drone și rachete, a declarat primarul orașului citat de agențiile de presă internaționale. Orașul Harkov, situat la mai puțin de 35 km de granița cu Rusia, a fost supus aproape zilnic atacurilor aeriene rusești. Din cauza poziționării geografice rachetele pot lovi orașul înainte ca locuitorii să aibă timp să ajungă la adăposturile subterane.

„Plănuim să construim prima școală subterană din Ucraina. Aceasta va răspunde celor mai moderne cerințe de reglementare pentru structurile de protecție”, a transmis primarul din Harkov. „Adăpostul va permite miilor de copii din Harkov să continue educația în siguranță, în persoană. Aceasta chiar și în timpul amenințărilor cu rachete”, a spus Terekhov.

Primarul nu a oferit detalii despre când se va deschide școala. Autoritățile din Harkov nu vor reduce cheltuielile pentru educație în perioada 2023-2024, „în ciuda lipsei de fonduri de la buget”.

Pe durata conflictului armat, școlile din zonele de primă linie din Ucraina au fost obligate să treacă la predarea online. Totuși, înainte de începerea noului an școlar, pe 1 septembrie, în Harkov au apărut clase subterane. Au fost amenajate aproximativ 60 de săli de clasă speciale. Acestea sunt separate în stațiile sale de metrou, oferind spațiu pentru peste 1.000 de copii, pentru a putea studia în condiții de siguranță.

Conform datelor Ministerului Educației din Ucraina, 363 de instituții de învățământ au fost distruse. Iar 3.800 au suferit daune în întreaga țară din momentul în care Rusia a declanșat o invazie pe scară largă în februarie 2022. Harkov este al doilea cel mai mare oraș din Ucraina. Avea o populație de peste 1,4 milioane de locuitori înainte de izbucnirea războiului.

Sursă alternativă: Aljazeera