
Conflictul israeliano-palestinian.. O blocada paralizantă a început în iunie 2007, după ce Hamas a preluat controlul asupra Fâșiei Gaza, cu o serie de restricții privind bunurile, combustibilul și alte elemente de bază, precum și o înăsprire a călătoriilor în și din Fâșia Gaza.
Restricțiile au condus la caracterizarea regiunii Gaza drept o „închisoare în aer liber”. Potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite din 2011, blocada a fost denumită „pedeapsă colectivă” și reprezintă o „încălcare flagrantă a drepturilor internaționale ale omului și a dreptului internațional”. Israelul a fost criticat de mai multe țări și organizații pentru drepturile omului în legătură cu această situație.
Fâșia Gaza este înconjurată de șapte puncte de trecere desemnate pentru circulația persoanelor și a mărfurilor în și din teritoriu. Totuși, nu toate sunt operaționale. După impunerea blocadei de către Israel în 2007, toate punctele de trecere au fost închise, cu excepția punctelor de trecere Rafah și Beit Hanoun, destinate circulației oamenilor, și a punctului de trecere Karem Abu Salem, destinat transportului de mărfuri.
Israelul argumentează că restricțiile și închiderea mai multor puncte de trecere sunt necesare din motive de securitate, referindu-se la atacuri care au avut loc anterior în sau în apropierea acestor puncte de trecere.
Vezi si Comportamentul abominabil al poliției israeliene la înmormântarea unui jurnalist palestinian
Controlul punctelor de trecere este împărțit între Israel și Egipt. Israel controlează punctele de trecere Beit Hanoun (cunoscut și sub denumirea de Erez) și Karem Abu Salem (Kerem Shalom), în timp ce Rafah este controlat de Egipt. Aceasta înseamnă că israelienii sau egiptenii pot închide punctele de trecere în orice moment, lăsând palestinienii din Gaza izolați.
Conflictul israeliano-palestinian:
După impiunerea blocadei, Israelul a lansat în Gaza 4 operațiuni militare
- În 2008, o operaține care a durat 23 de zile
- În 2012, un asalt desfășurat pe o perioadă de 8 zile
- În 2014, o largă operațiune militarră care a durat 50 de zile
- în 2021, un atac desfășurat pe o perioadă de 11 zile
Populația rezidentă în Fâșia Gaza este de 2,1 milioane de locuitori. Cei 15 ani de blocadă israeliană au dus rata somajului la 45%. Numărul gospodăriilor aflate în nesiguranță alimentară este de 65%
În cei 15 ani de conflict, 6400 de palestinieni și 300 de israelieni au fost uciși
Reprezentantul special al Națiunilor Unite în conflictul israeliano-palestinian a condamnat în mai multe rânduri Israelul pentru violența coloniștilor din Cisiordania
Acum câteva luni, armata israeliană a lansat mai multe raiduri asupra orașului palestinian Jenin sub pretextul că acolo se află teroriști Hamas. Șeful ONU pentru drepturile omului a condamnat atunci ciclul de violență efectuat de Israel în Cisiordania
Conflictul israeliano-palestinian: O recapitulare asupra unei dispute îndelungate
Conflictul israeliano-palestinian este unul dintre cele mai îndelungate și complexe conflicte din istoria modernă. Are la bază rivalități istorice, teritoriale și religioase între comunitățile israeliană și palestiniană. Această dispută se concentrează asupra regiunilor Cisjordania, Gaza și Jerusalénul de Est, cu implicații majore asupra populației și stabilității din Orientul Mijlociu.
Originea conflictului poate fi urmărită în începuturile mișcării sioniste, care a promovat imigrarea evreilor în Palestina la sfârșitul secolului 19, iar ulterior a condus la crearea statului Israel în 1948. Această mișcare a dus la tensiuni crescânde între comunitatea evreiască și cea arabă din regiune.
Unul dintre principalele aspecte ale conflictului este disputa teritorială, cu Israel controlând Cisjordania și Jerusalénul de Est, teritorii considerate de majoritatea comunității internaționale ca fiind ocupate ilegal. Există și problema așezărilor israeliene, care au adâncit tensiunile și au complicat soluționarea conflictului.
Statusul orașului Jerusalén reprezintă un punct crucial de discordie, ambele părți revendicându-l ca fiind capitala lor. Comunitatea internațională încurajează o rezolvare negociată pentru a stabili un statut durabil pentru acest oraș sacru.
Un alt aspect al conflictului este reprezentat de problema refugiaților palestinieni, care au fost forțați să fugă în urma conflictului din 1948 și următorilor ani. Această problemă rămâne nesoluționată, iar perspectivele privind dreptul la revenire și compensare pentru refugiați au fost o sursă constantă de tensiune.
În această ecuație dificilă, au avut loc acte de violență și terorism din ambele părți, ceea ce a subliniat complexitatea și dificultatea găsirii unei soluții pașnice și durabile.
Mai multe încercări de mediere și negocieri au avut loc de-a lungul anilor, precum Acordurile de la Oslo din 1993. O soluție completă și acceptabilă pentru ambele părți nu a fost realizată până în prezent.
Foto: ALJazeera
Flux știri internaționale