Posibil act de sabotaj la conducta de gaz natural Balticconnector dintre Finlanda și Estonia

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Posibil act de sabotaj la conducta de gaz natural Balticconnector dintre Finlanda și Estonia. Marți, paza de coastă a Finlandei a confirmat descoperirea unor „daune clare” la conducta de gaz natural Balticconnector, care leagă Finlanda de Estonia. Această descoperire a determinat închiderea conductei, după ce duminică a avut loc o scurgere. Autoritățile finlandeze au emis ipoteza că incidentul ar putea fi rezultatul unui act deliberat, subliniind posibilele interferențe externe.

Președintele Sauli Niinisto a declarat marți: „Este probabil ca deteriorarea atât a conductei de gaz, cât și a cablului de comunicații să fie rezultatul activității externe.” Cu toate acestea, cauza exactă a prejudiciului nu a fost încă identificată, iar investigația este în desfășurare în cooperare între Finlanda și Estonia.

Biroul Național de Investigații din Finlanda a subliniat că „dimensiunea daunelor conductei de gaz este de așa natură încât indică o acțiune deliberată”. Această declarație susține ipoteza că incidentul ar putea fi un act de sabotaj intenționat.

Operatorii de gaze finlandezi și estonieni au raportat că au observat „o scădere neobișnuită a presiunii” în conductă duminică dimineața, după care au decis să oprească fluxul de gaz pentru a preveni orice risc suplimentar. Președintele Niinisto a subliniat că daunele aduse infrastructurii subacvatice au fost tratate cu seriozitate și că autoritățile din ambele țări cooperează strâns în investigarea acestui incident.

Vezi Sabotaj conducta gaz Nord Stream | Toate dovezile indică spre Ucraina

Incidentul ridică preocupări serioase cu privire la securitatea infrastructurii critice și a aprovizionării cu gaze naturale în regiunea Baltică. Autoritățile din Finlanda și Estonia continuă investigațiile pentru a identifica cauza exactă și pentru a lua măsurile necesare pentru prevenirea unor astfel de evenimente în viitor.

Sursă alternativă: DW