Volodimir Zelenski, prima sa vizită în România

Zelenski și Iohannis prima întâlnire la Bucuresti
Zelenski și Iohannis prima întâlnire la Bucuresti
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a efectuat astăzi prima sa vizită în România. Vizita oficială a avut loc la invitația președintelui Klaus Iohannnis. Șeful statului l-a primt pe președintele ucrainean la Palatul Cotroceni.

Consultările politice aprofundate, la București, dintre Președintele Klaus Iohannis și Președintele Volodîmîr Zelenski vor permite, astfel, analizarea amplelor măsuri decise și puse în aplicare de România în sprijinul Ucrainei, în vederea consolidării acestora, precum și discutarea situației de securitate în regiune și la Marea Neagră și a demersurilor necesare pentru gestionarea acesteia, anunța încă de ieri Administrația Prezidențială.

Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul României, care consolidează statul nostru, a transmis Volodimir Zelenski imediat cum a ajuns în România.

România este un prieten care ne-a venit în ajutor în cea mai neagră zi a noastră și al cărui sprijin devine tot mai puternic cu timpul. Sunt convins că această vizită va fi benefică pentru ambele noastre națiuni, a mai spus președintele ucrainean.

Cei doi președinți au avut o discuție prelungită peste orarul stabilit. În urma acestei, au susținut o conferiță de presă comună.

Declarații de presă Iohannis și Zelenski

Principalele declarații, Klaus Iohannis:

Mă bucur să-l primesc azi pe președintele Zelenski. Această vizită are un caracter istoric pentru relația biletarală și transmite un mesaj puternic privind angajamentul nostru constructiv. Am decis azi împreună să începem concret procesul pentru a ridica relația biletarală la nivel de parteneriat strategic. Am semnat o declarație comună care evocă acest cadru principal de cooperare. Ne concentrăm pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul dar avem datoria și responsabilitatea de a ne proiecta relația pe termen lung

Principalele declarații, Volodimir Zelenski:

Sunt foarte bucuros să vizitez Bucureștiul, prima vizită de la agresiunea rusă. Mulțumesc întregii Românii pentru susținerea și ajutorul acordat Ucrainei. Îmi aduc aminte cât de călduros au tost întâmpinați oamenii noștri aici. România ne-a acordat sprijin și militar, și umanitar. Am convenit un parteneriat strategic pe viitor între România și Ucraina. Am dat indicații echipelor noastre pentru a pregăti fundamentul acestui act.

Foto: Romania Insider

» Vezi și: