Erdogan vrea Turcia negociator între Israel și Hamas

Recep Tayyip Erdogan negociator în Orientul Mijlociu
Recep Tayyip Erdogan negociator în Orientul Mijlociu
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Recep Tayyip Erdogan își reafirmă rolul de actor principal în Orientul Mijlociu. De această dată, Erdogan vrea să facă Turcia o interfață pentru negocieri cu privire la eliberarea ostaticilor din prima zi de război. Este vorba de civilii deținuți de gruparea palestiniană Hamas după atacul sângeros asupra Israelului din weekend. Informația provine de la un înalt oficial turc, în timp ce Ankara și-a intensificat eforturile și diplomația pentru a media conflictul.

Oficialul dorește să-și păstreze condiția anonimatului. Spune că discuțiile au fost purtate de instituțiile relevante din Turcia la ordinul președintelui Erdogan. Fără a oferi însă prea multe detalii.

Recep Tayyip Erdogan a avut o discuție miercuri seară cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, și cu președintele Algeriei, Abdelmadjid Tebboune. Acestea sunt informații transmise de agenția oficială Anadolu, citată de AlJazeera

Președintele turc și-a exprimat disponibilitatea de a face tot ce îi stă în putere, inclusiv de a iniția un proces de mediere și un arbitraj echitabil, pentru a contribui la soluționarea rapidă a conflictului din regiune. Aceasta conform declarațiilor citate de Anadolu.

Totodată, secretarul de stat american, Antony Blinken, și adjunctul special pentru problemele legate de ostatici, Steve Gillen, au plecat din Statele Unite către Israel. Reuters a relatat că obiectivul lui Blinken este să evite escaladarea conflictului. Acesta vrea ca războiul să nu se extindă în Orient. De asemenea, să coopereze cu aliații regionali ai SUA pentru a încerca eliberarea celor peste o sută de persoane luate ostateci de către Hamas.

Peste 100 de israelieni şi străini sunt ţinuţi ostatici de luptătorii Hamas în Fâşia Gaza. Ei sunt captivi după ofensiva surpriză care a început sâmbătă.

Citește și: