Activiștii de mediu se răzbună pe artă

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

În ultimele săptămâni, activiștii de mediu au protestat nu numai pe străzile Europei, ci și în muzeele acesteia. Au fost vandalizate picturi celebre din Londra, Paris, Haga și Berlin cu piure de cartofi, supă de roșii și vopsea roșie. Niciuna dintre picturi nu a fost deteriorată definitiv, deoarece toate au fost acoperite cu plastic sau sticlă.

Asociația Germană pentru Istoria Artei a lansat săptămâna trecută o declarație în care le cere activiștilor să nu mai atace artefactele culturale. Protecția operelor de artă o obligație față de generațiile viitoare, transmite asociația

Simpatizăm cu scopurile activiștilor, spune Kerstin Thomas, președintele asociațiației. Cu toate acestea, nu putem sprijini mijloacele lor de protest în muzee. Operele de artă sunt luate ostatici într-o bătălie cu care nu au nimic de-a face”. Lucrările atacate, spune ea, nu au fost responsabile pentru criza climatică și nici nu au glorificat-o sau alimentat-o.

Pe 23 octombrie, activiștii de mediu au aruncat piure de cartofi în pictura de renume mondial „Haystack” a lui Claude Monet la Muzeul Barberini din Potsdam, lângă Berlin. În Galeria Națională din Londra, „Floarea soarelui” lui Vincent van Gogh a fost atacată cu o cutie de supă.

De asemenea, la Haga a avut loc un atac la „Fata cu un cercel de perle” a lui Johannes Vermeer. Un schelet de dinozaur în Muzeul de Istorie Naturală din Berlin a fost atacat. În muzeul Luvru din Paris, un vizitator a uns tort pe una dintre cele mai faimoase picturi din lume, „Mona Lisa” a lui Leonardo da Vinci. În Madrid, doi activiști pentru climă s-au lipit de ramele a două tablouri ale lui Francisco Goya la Muzeul Prado. Aceștia au scris cu vopsea pe perete +1,5°C” referindu-se la Acordul de la Paris din 2015.

Sursă: DW

Urmăriți Politic Media și pe Google News