Austria a respins prin veto aderarea României la Spațiul Schengen, transmite Euronews. Bulgaria a fost de asemenea respinsă cu votul Olandei
Croația a fost acceptată, toate statele au votat în favoarea deciziei
Aderarea României la Spațiul Schengen a fost susținută în cele din urmă de Olanda
Concluzia negativă, care era larg așteptată, reprezintă o înfrângere politică dureroasă atât pentru România, cât și pentru Bulgaria. Cele două state au aderat la Uniunea Europeană cu șase ani înaintea Croației.
Comisia Europeană, însărcinată cu evaluarea candidaturilor Schengen, a declarat că cele două țări sunt pregătite să devină parte din zona fără pașapoarte cel puțin din 2011.
Executivul a emis încă o aprobare necondiționată chiar luna trecută, în timp ce Parlamentul European a adoptat o nouă rezoluție prin care denunță excluderea ca fiind „discriminatorie”.
În ultimii ani, țările care anterior s-au opus extinderii Schengen, cum ar fi Finlanda, Danemarca, Suedia și Belgia, și-au atenuat pozițiile, crescând șansele unui rezultat pozitiv.
Franța și Germania, cele mai influente state ale blocului, și-au exprimat sprijinul pentru România și Bulgaria în acest an.
Dar nimic din toate acestea nu a fost suficient pentru a depăși reticența austriacă și olandeză.
Întrucât aderarea la Schengen necesită unanimitate, mica minoritate a reușit să blocheze întregul proces.
Opoziția Austriei a surprins pe mulți la Bruxelles. Aceasta a apărut abia în ultimele săptămâni. Se bazează, apararent și la nivel declerativ pe un nou aflux de solicitanți de azil pe ruta Balcanilor de Vest.
Țara spune că a primit 75.000 de migranți neînregistrați în 2022, un număr care ridică „o problemă de securitate pe care nu o putem înlătura”, a declarat miercuri cancelarul austriac Karl Nehammer.
Nehammer a cerut apoi un plan în cinci puncte pentru consolidarea Schengen. A mai cerut ca votul privind România și Bulgaria să fie amânat
Sursă: Euronews
Flux știri internaționale