Austria a respins prin veto aderarea României la Spațiul Schengen

Spațiul Schengen
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Austria a respins prin veto aderarea României la Spațiul Schengen, transmite Euronews. Bulgaria a fost de asemenea respinsă cu votul Olandei

Croația a fost acceptată, toate statele au votat în favoarea deciziei

Aderarea României la Spațiul Schengen a fost susținută în cele din urmă de Olanda

Concluzia negativă, care era larg așteptată, reprezintă o înfrângere politică dureroasă atât pentru România, cât și pentru Bulgaria. Cele două state au aderat la Uniunea Europeană cu șase ani înaintea Croației.

Comisia Europeană, însărcinată cu evaluarea candidaturilor Schengen, a declarat că cele două țări sunt pregătite să devină parte din zona fără pașapoarte cel puțin din 2011.

Executivul a emis încă o aprobare necondiționată chiar luna trecută, în timp ce Parlamentul European a adoptat o nouă rezoluție prin care denunță excluderea ca fiind „discriminatorie”.

În ultimii ani, țările care anterior s-au opus extinderii Schengen, cum ar fi Finlanda, Danemarca, Suedia și Belgia, și-au atenuat pozițiile, crescând șansele unui rezultat pozitiv.

Franța și Germania, cele mai influente state ale blocului, și-au exprimat sprijinul pentru România și Bulgaria în acest an.

Dar nimic din toate acestea nu a fost suficient pentru a depăși reticența austriacă și olandeză.

Întrucât aderarea la Schengen necesită unanimitate, mica minoritate a reușit să blocheze întregul proces.

Opoziția Austriei a surprins pe mulți la Bruxelles. Aceasta a apărut abia în ultimele săptămâni. Se bazează, apararent și la nivel declerativ pe un nou aflux de solicitanți de azil pe ruta Balcanilor de Vest.

Țara spune că a primit 75.000 de migranți neînregistrați în 2022, un număr care ridică „o problemă de securitate pe care nu o putem înlătura”, a declarat miercuri cancelarul austriac Karl Nehammer.

Nehammer a cerut apoi un plan în cinci puncte pentru consolidarea Schengen. A mai cerut ca votul privind România și Bulgaria să fie amânat

Sursă: Euronews

Urmăriți Politic Media și pe Google News