Comisia Europeană autorizează o nouă insectă ca ingriedient alimentar

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Cominisia Europeană autorizează o nouă insectă ca ingriedient alimentar. Este vorba de larva gândacului de bălegar

Această insectă devine a patra al cărei consum este permis de Uniunea Europeană. Această listă a început să fie reglementată în 2018, și este sigură în condițiile de utilizare propuse, după cum afirmă Organizaţia Consumatorilor şi Utilizatorilor (OCU). Chiar și așa, autoritățile avertizează că poate provoca reacții alergice. Este contra indicată celorc care au intoleranță la crustacee, relatează 20 minutos citat de Rador

Comisia Europeană a admis comercializarea larvelor de gândac de bălegar (Alphitobius diaperinus), după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a adăugat pe lista acest tip de insectă ca ingriedient alimentar

În iulie 2022, EFSA a emis o evaluare pozitivă cu privire la larvele de gândaci. S-a evaluat siguranța consumului de preparate congelate și liofilizate ale acestei insecte. Pot fi gătite întregi sau sub formă de pudră sau făină. Pot fi adăugate ca ingredient în diverse produse alimentare. Printre acestea, batoane de cereale, paste, analogi de carne și produse de panificație.

Larva gândacului de bălegar a fost autorizat în primele zile ale anului 2023. Poate fi folosit pentru produse precum pâine și chifle multicereale, biscuiți și grisine, batoane de cereale, paste, sosuri sau pizza, potrivit datelor colectate de Asociația Consumatorilor – FACUA.

Larva gândacului de bălegar are un ciclu de viață scurt și sunt crescute în sistem agricol închis pe furaje certificate 100%.

Surse alternative: Euractiv, Rador

Urmăriți Politic Media și pe Google News