Israel, susținută de state puternice precum Statele Unite și Marea Britanie, se confruntă cu critici tot mai severe din partea experților în drepturile omului de la ONU, care au avertizat că acțiunile sale în Gaza și Cisiordania riscă să transforme țara într-un „paria” pe scena internațională. Unele acțiuni, etichetate drept „genocid” de unii experți, au stârnit îngrijorări serioase în legătură cu încălcările continue ale drepturilor omului și atacurile directe asupra facilităților ONU din Gaza.
Criza umanitară din Gaza, după mai bine de 11 luni de conflict, a ridicat întrebări serioase despre sprijinul politic și militar de lungă durată acordat Israelului de către statele occidentale
Francesca Albanese, raportorul special al ONU pentru teritoriile palestiniene ocupate, a subliniat că „cele mai multe state membre au rămas inactive în cel mai bun caz, sau au asistat activ la comportamentul criminal al Israelului”, repetând acuzațiile de genocid într-o conferință de presă la Geneva.
De asemenea, George Katrougalos, raportorul special al ONU pentru promovarea unei ordini internaționale democratice și echitabile, a cerut ca Israelul să fie tratat conform acelorași standarde ca orice altă țară, condamnând atacurile repetate asupra oficialilor și agențiilor critice ale ONU.
Raportorii ONU au subliniat faptul că Israel ignoră deciziile tribunalelor internaționale și arată un dispreț față de organizațiile internaționale, inclusiv ONU. În ciuda acuzațiilor, Israel susține că acțiunile sale militare au ca scop minimizarea victimelor civile și că o treime dintre cei peste 41.000 de palestinieni uciși în Gaza erau combatanți Hamas. Cu toate acestea, raportotii ONU denunță „standardele duble” ale țărilor occidentale care continuă să ofere sprijin politic și militar Israelului, în ciuda acestui conflict care pare că nu se mai termină
Afirmațiile formulate astăzi, care provin de la experți independenți ai ONU, ridică întrebări despre legitimitatea susținerii internaționale a Israelului, mai ales având în vedere gravitatea crizei umanitare din Gaza. Situația ridică, de asemenea, dilema dacă Israel ar trebui să continue să fie membru al ONU, având în vedere atitudinea sa față de organizație și față de dreptul internațional.
Nota redacției: Raportorii ONU sunt numiți de Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, acționează independent și nu reprezintă în mod oficial poziția ONU.
Flux știri internaționale