Mass-Media occidentală și partizanatul pro-Israel: Manipularea adevărului în conflictul din Gaza

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Un val de critici ar fi trebuit să lovească mass-media internațională, transformată în presa pro-Israel, în special CNN și BBC, cu acuzații de părtinire în favoarea Israelului în acoperirea conflictului din Gaza. Jurnaliști de la aceste două instituții au dezvăluit modul în care, după 7 octombrie, abordarea editorială s-a schimbat, ignorând principii jurnalistice fundamentale și alegând să susțină narațiunea israeliană. NU s-a întâmplat așa, însă documentarul „Failing Gaza: Behind the Lens of Western Media”, difuzat de Al Jazeera, a adus în atenție detalii șocante despre ceea ce s-a întâmplat în redacțiile acestor posturi.

CNN și eșecul jurnalistic:




„Adam”, un jurnalist de la CNN, a declarat că înainte de 7 octombrie avea încredere în practicile jurnalistice ale rețelei. Totuși, după această dată, a observat o tendință evidentă de a susține narațiunea israeliană. În una dintre cele mai notabile situații, CNN International Diplomatic Editor, Nic Robertson, a fost însoțit de armata israeliană într-o vizită la spitalul de copii al-Rantisi, bombardat în Gaza. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a afirmat că a găsit dovezi conform cărora Hamas ascundea captivi în acel spital, arătând un document în arabă pe un perete, care ar fi fost o listă de supraveghere a membrilor Hamas.

Ulterior, s-a demonstrat că acel document era de fapt un calendar, conținând doar zilele săptămânii scrise în arabă. Cu toate acestea, CNN a transmis povestea în forma propusă de armata israeliană, ignorând avertismentele anterioare ale producătorilor palestinieni ai postului. Această situație a fost calificată de către „Adam” drept „un moment jenant” pentru CNN. În plus, chiar după difuzarea reportajului, o parte din echipa CNN a încercat să corecteze informația înainte ca aceasta să fie postată online, dar fără succes.

Mai mult decât atât, „Adam” a dezvăluit că CNN a impus o regulă conform căreia nu puteau numi raidurile aeriene israeliene în Gaza ca atare, decât dacă primeau confirmare de la autoritățile israeliene. „Nu am face asta în nicio altă situație. Nu am cere rușilor să ne confirme dacă au bombardat un spital în Kiev”, a spus jurnalistul. De asemenea, CNN a cerut echipei să „contextualizeze și să țină Hamas responsabil” când oficialii din Gaza au raportat că peste 40.000 de persoane au fost ucise în urma atacurilor israeliene, fapt reflectat în modul de prezentare al știrilor.

BBC și standardele duble:



În ceea ce privește BBC, „Sara”, o fostă jurnalistă a postului, a afirmat că televiziunea britanică a aplicat un dublu standard în intervievarea invitaților. Ea a observat o „reticență” în rândul conducerii de a aborda îngrijorările privind părtinirea editorială.

După 7 octombrie, BBC a creat un chat intern în care producătorii verificau potențialii invitați în funcție de activitatea lor online, în special pentru a filtra opiniile pro-palestiniene. Mesajele din acel chat, obținute de Al Jazeera, arată că invitații de partea palestiniană erau, în mare parte, cei examinați atent, în timp ce invitații israelieni aveau mai multă libertate în a-și exprima punctele de vedere, fără prea multă opoziție sau întrebări critice din partea prezentatorilor.

Un exemplu îl reprezintă interviul din 17 octombrie, când politicianul israelian Idan Roll a susținut că „bebelușii au fost arși” și „împușcați în cap” în timpul unei incursiuni Hamas, afirmații care nu au fost probate și pe care Moshiri, prezentatoarea BBC, nu le-a contestat.

Consecințe și reacții prea puține  cu privire la presa pro-Israel

Criticii, aceaia puțini câți sunt,  susțin că aceste acțiuni ale presei occidentale contribuie la perpetuarea unui narativ unilateral, care devalorizează suferința palestiniană și favorizează interesele israeliene. Un număr redus de jurnaliști de la publicații precum The New York Times și BBC au demisionat, invocând motive de conștiință. Alții au încercat să aducă schimbări din interior prin campanii și dezbateri interne.

Craig Mokhiber, un oficial ONU care a demisionat în semn de protest față de răspunsul organizației la conflictul din Gaza, a declarat că „mass-media occidentală a devenit parte a mecanismului genocidului”, subliniind gravitatea situației și rolul pe care presa îl joacă în modelarea percepției publice.

CNN și BBC au negat acuzațiile de părtinire, dar criticile la adresa lor continuă să crească, reflectând o criză a jurnalismului imparțial în acoperirea conflictului din Gaza.

Concluzie: Presa internațională de mainstream este criticată pentru acoperirea părtinitoare a conflictului din Gaza, contribuind la perpetuarea unei narațiuni pro-Israel și devalorizând suferința palestiniană. Documentarul „Failing Gaza” expune un sistem de dublu standard și o serie de eșecuri jurnalistice ce merită o analiză și o dezbatere serioasă.

*Numele jurnaliștilor au fost schimbate pentru a le proteja identitatea.

Sursă: AlJazzera

Urmăriți Politic Media și pe Google News