Ministrul Dezvoltării: Construcțiile ilegale trebuie demolate în 48 de ore

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Construcțiile ilegale trebuie demolate în 48 de ore spune ministrul Dezvoltării. Guvernul a aprobat un act normativ propus de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care prevede măsuri pentru întărirea disciplinei în construcții

Întrebat de jurnaliști ce clădirile vor intra sub incidența noii reglementări, Attila-Zoltán Cseke a spus:

Deci, vorbim despre speța în care cineva a ridicat complet ilegal o clădire fără autorizație de construit. Vorbim de cineva care a construit fără a respecta legile ţării și fără a avea autorizație de construire, care știe în orice moment în care a ridicat, a construit acea clădire, că se află într-o stare de ilegalitate și, drept urmare, el se poate aștepta și trebuie să se aștepte ca statul să acționeze, pe baza ordonanței, prin autorități ale administrației publice locale, care sunt cele mai apropiate și cunosc problema, și să ceară demolarea clădirii.

Eu nu văd niciun fel de problemă aici. Vorbim despre o stare de ilegalitate crasă în care cineva a construit ilegal în țară. Evident că el va trebui să demoleze acea clădire. Sunt niște termene instituite și anume acela, dar dacă nu se face benevol, atunci autoritatea locală va trece la demolarea acelei clădiri.

Termenul care era inițial în legea din 2010 era de 24 de ore. Acum e 48 de ore. Eu nu vreau să apăr pe cineva care a făcut o ilegalitate. Deci, dacă ai făcut o ilegalitate, știi din primul moment că ești într-o stare de ilegalitate. Construcțiile ilegale trebuie demolate în 48 de ore.

Attila-Zoltán Cseke precizează că e vorba numai de clădirile aflate în zone cu potențial turistic

Trebuie să te aștepți că statul va veni peste tine și va spune: demolează clădirea pe care ai construit-o ilegal. Eu cred că nu trebuie să plângem după cum cineva aflat în stare de ilegalitate va face să revină la starea de legalitate Nu. Trebuie să impunem forța legii pe această chestiune. Important, în această ordonanță, este aceea că acest mecanism dă atribuții și autorităților administrației publice locale. Ele știu la nivel local exact despre ce este vorba.

Autorizație de construire se emite de către autoritățile locale, adică dacă apare o clădire la un moment dat sau începe să se construiască o clădire, primăria foarte repede poate să știe, pentru că e în ograda, în atributul ei, dacă s-a emis autorizație de construire sau nu, adică poate să acționeze. Această posibilitate, pe zonele acestea turistice, că despre acestea vorbim, nu a existat până acum.

Sursă: Gov.ro

Urmăriți Politic Media și pe Google News