Primele și ultimele zile ale Cabinetului Ciucă. De câte voturi mai are nevoie premierul desemnat să-și treacă guvernul prin Parlament

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Nicolae Ciucă mai are la dispoziție două zile pentru a găsi o majoritate parlamentară, adică 234 de voturi pentru învestirea Guvernului. Pare o nouă misiune imposibilă, pentru al doilea premier desemnat de președintele Klaus Iohannis. PSD a decis oficial, luni dimineață, în ședința Comitetului Politic Național, să nu susțină Guvernul Ciucă la vot. De partea cealaltă, USR transmite că orice discuție pe care o va încerca Ciucă este inutilă pentru că nu vor susține un guvern minoritar.

Premierul desemnat a depus sâmbătă la Parlament programul de guvernare și lista de miniștri PNL-UDMR. Pentru învestirea Guvernului, Nicolae Ciucă are nevoie de 234 de voturi. În acest moment, PNL și UDMR nu au suficiente voturi pentru a trece guvernul. Cele două partide împreună cu minoritățile naționale au 168 de voturi, ținând cont că din PNL au plecat 13 parlamentari alături de Ludovic Orban, care nu vor vota învestirea executivului. Astfel, lui Nicolae Ciucă îi lipsesc cel puțin 66 de voturi pentru a fi premier.

Câți parlamentari au partidele:

  • PSD – 157 de parlamentari
  • PNL – 121 de parlamentari
  • USR – 80 de parlamentari
  • AUR – 43 de parlamentari
  • UDMR – 29 de parlamentari
  • Minorități – 18 parlamentari
  • Neafiliați – 18 parlamentari (un parlamentar dat afară din UDMR, 4 foști-AUR, 13 parlamentari plecați cu Ludovic Orban)
  • Necesar pentru învestirea unui guvern: 234 de voturi.

„Nu putem să fim nerealiști și să nu luăm în seamă calculul matematic”, declarat premierul desemnat, în momentul depunerii în Parlament a listei de miniștri.

În cele două zile care i-au mai rămas lui Nicolae Ciucă, acesta va încerca să poarte discuții cu PSD și USR, spun surse liberale, însă negocierile par de formă, cele două partide având deja decizii de a nu susține guvernul minoritar.

PSD a decis în unanimitate, luni, să nu susțină Guvernul Ciucă. „Un guvern minoritar nu e o soluție”, a declarat prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu.

Întrebat despre următorii pași pe care îi va face PSD dacă pică guvernul Ciucă la vot, Grindeanu a declarat: „În acest moment v-am transmis decizia PSD. Ceea ce știm în mod sigur în urma deciziei de azi este că noi nu vom vota acest guvern.” Surse din partid spun că la următoarea rundă de consultări PSD ar putea face o propunere de premier, dar doar în condițiile în care ar găsi o majoritate parlamentară.

De partea cealaltă, surse din USR au declarat pentru Digi24.ro că Nicolae Ciucă nu a căutat conducerea partidului pentru noi discuții, însă acestea „nu mai au rost”. „Nu votăm nicicum un guvern minoritar”, spun sursele citate.

Ce se întâmplă dacă Nicolae Ciucă nu trece de votul Parlamentului

Potrivit Constituției, dacă Parlamentul „nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”, președintele „poate să dizolve Parlamentul”. 

Termenul de 60 de zile de la prima solicitare se împlinește în luna decembrie. De asemenea, potrivit unei decizii a CCR președintele poate să facă o nouă desemnare de premier, nefiind limitat numărul acestora la două.

Însă, decizia 85/2020 a Curții Constituționale explică: „art.89 din Constituție nu exclude posibilitatea ca Președintele să formuleze mai multe solicitări de învestitură (textul constituțional referindu-se la ”cel puțin două”), dacă apreciază că în acest mod se va rezolva blocajul instituțional.”

În același timp, CCR arată că dizolvarea Parlamentului și convocarea alegerilor anticipate „trebuie să fie rezultatul unor negocieri și înțelegeri politice în care să fie implicate toate entitățile parlamentare și să reflecte voința comună a celor care au obținut voturile cetățenilor în urma sufragiului electoral.”

„Faptul că dizolvarea Parlamentului se poate realiza numai după consultarea președinților celor două Camere ale Parlamentului și a liderilor grupurilor parlamentare (deci nu numai a partidelor parlamentare, ci și a independenților, în cazul în care aceștia și-au constituit un grup parlamentar), demonstrează caracterul excepțional al unei asemenea măsuri, care implică un grad ridicat de coeziune politică în sensul producerii efectului dizolvator”, mai explică judecătorii CCR, în motivarea decizie din februarie 2020.

Astfel, cel mai probabil, dacă Guvernul Ciucă nu trece de votul din Parlament, președintele Klaus Iohannis va convoca din nou consultări cu partidele parlamentare și va face o nouă nominalizare de premier.

În Partidul Național Liberal este vehiculat din nou numele lui Lucian Bode, cel care ar fi fost în cărți și după respingerea lui Dacian Cioloș, Bode fiind puternic susținut de „grupul de la Cluj”. Însă, o decizie trebuie luată în forurile de conducerea ale partidului.

Urmăriți Politic Media și pe Google News