României nu i s-a permis să ia cuvântul la Consiliul ONU

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

României nu i s-a permis să ia cuvântul la Consiliul ONU, transmite MAE printr-un comunicat

Ministerul Afacerilor Externe regretă decizia Președinției gaboneze a Consiliului de Securitate al ONU de a nu permite României și Lituaniei să ia cuvântul în cadrul reuniunii organismului ONU din 21 octombrie a.c. Intervenția era pe tema aspectelor umanitare din Ucraina. Misiunea Permanentă a României pe lângă Națiunile Unite fusese informată anterior că este înscrisă pe lista de vorbitori.

Intervenția României în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU ar fi contribuit la o mai bună informare a membrilor Consiliului pe teme umanitare, precum gestionarea situației celor peste 2,6 milioane de refugiați ucraineni care au intrat în România de la începutul războiului și privind  sprijinul acordat exportului de cereale din Ucraina prin care se ameliorează accesul la alimente și se atenuează criza alimentară provocată de Rusia la nivel global.

Au fost efectuate deja demersuri pe lângă Președinția gaboneză și pe lângă alți membri ai Consiliului pentru a exprima dezamăgirea față de revizuirea deciziei.

Intervenția României a fost transmisă ulterior în scris, ca document oficial al sesiunii, se mai arată în comnunicat

România a fost admisă în Organizația Națiunilor UNite în 14 decembrie 1955. A fost și membru nepermanent al Consiliului de Securitate în anii 1962, 1976-1977, 1990-1991 şi 2004-2005

În prezent, Ion Jinga este ambasadorul Romțniei la ONU

ONU a început să existe oficial la 24 octombrie 1945. Atunci, Carta ONU a fost ratificată de China, Franţa, Uniunea Sovietică, Marea Britanie, Statele Unite. De asemenea Carta a fost demnată și de reprezentații celorlalte 50 de state

Carta prezintă drepturile şi obligaţiile statelor membre şi stabileşte organele principale şi procedurile ONU.

În prezent, Organizaţia Naţiunilor Unite numără 192 de State membre.

Sursa: MAE

Urmăriți Politic Media și pe Google News