
Uniunea Europeană și Iran continuă discuțiile pentru restabili acordul nuclear. Liniile de comunicare vor fi menținute deschise în ciuda înrăutățirii relațiilor. Până acum nu a existat niciun semn de progres serios către un acord.
Reprezentanții de top ai politicii externe ai Iranului și ai Uniunii Europene au semnalat că eforturile de restabilire a acordului nuclear din 2015 al țării vor continua. Oficialii au avut o întâlnire în Iordania.
Ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian și șeful politicii externe al blocului, Josep Borrell, s-au așezat marți la discuții în cea de-a doua întâlniri a Conferinței pentru Cooperare și Parteneriat de la Bagdad. Întâlnirea a fost găzduită de regele Iordaniei Abdullah.
De asemenea, au fost prezenți principalul negociator al Iranului în discuțiile nucleare, Ali Bagheri Kani, și coordonatorul blocului, Enrique Mora. Borrell a scris pe Twitter în urma întâlnirii că a fost o discuție „necesară” pe fondul „deteriorării relațiilor Iran-UE”.
„S-a subliniat nevoia de a opri imediat sprijinul militar pentru Rusia și represiunea internă în Iran”, a scris el, adăugând că cele două părți au convenit să continue să discute cu scopul de a restabili Planul de acțiune cuprinzător comun (JCPOA), așa cum este cunoscut oficial acordul nuclear.
Discuțiile de la Viena pentru restabilirea acordului au început în aprilie 2021. S-au confruntat cu un impas de la începutul lunii septembrie. Oficialii occidentali susțin că Teheranul a prezentat cereri dincolo de acord. Iranul neagă.
Statele Unite au abandonat unilateral acordul nuclear în anul 2018
Protestele care au izbucnit la mijlocul lunii septembrie și noile sancțiuni pe care UE și SUA le-au impus de atunci Teheranului pentru „suprimarea brutală” a protestatarilor, pe lângă cele organizate pentru a pedepsi presupusa furnizare de drone a Teheranului către Rusia pentru războiul din Ucraina, au făcut ca perspectivele unui progres real să fie puțin probabile.
Sursă alternativă: AlJazeera
Flux știri internaționale