Nazistă implicată în peste 10.000 de crime condamnată la 2 ani cu suspendare

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

O fostă secretară în vârstă de 97 de ani dintr-un lagăr de concetrare nazist a fost găsită vinovată de complicitate la crimă, in 10,500 de cazuri. A fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare de către un tribunal din Germania, transmite DPA

Identificată doar ca Irmgard F conform regulilor germane de confidențialitate, ea și-a păstrat tăcerea pe toată durata procesului, spunând doar spre sfârșit: „Îmi pare rău pentru tot ce s-a întâmplat. Regret că am fost la Stutthof în acel moment. Nu mai pot spune nimic.”

Ea a lucrat ca angajată civilă în biroul comandantului din Stutthof. A lucrat din iunie 1943 până în aprilie 1945. A fost găsită vinovată pentru că i-a ajutat pe cei care se ocupau de lagărul de concentrare în sistemul sistematic de uciderea deținuților.

Deoarece ea avea doar 18 până la 19 ani la momentul crimelor, procesul a avut loc în fața unui tribunal pentru minori din Itzehoe, un orășel la nord de Hamburg.

În timpul Holocaustului, regimul nazist german a ucis în mod sistematic aproximativ 6 milioane de evrei în Europa

Pedeapsa cu suspendare a instanței a fost conformă cu ceea ce a solicitat acuzarea. Au fost 15 reprezentanți legali ai celor 31 de reclamanți comuni care s-au alăturat procesului de urmărire penală. Au fost în mare măsură de acord cu cererea de condamnare a statului.

Apărarea a cerut achitarea.

„Inculpatul, care are 98 de ani, a primit verdictul ei de vinovăție pentru că a ajutat și a favorizat câteva mii de crime. Dreptul penal de stat nu poate face mai mult în ceea ce privește fondul cauzei”, a explicat avocatul Hans-Jürgen Förster, care a reprezentat patru supraviețuitori de la Stutthof în calitate de reclamanți comuni.

Supraviețuitorii din acest lagăr de concetrare nazist au relatat despre suferința și decesele în masă din Stutthof.

Procesul a început la 30 septembrie 2021. În cele 40 de zile de ședință, instanța a audiat în calitate de martori opt dintre cei 31 de reclamanți comuni.

Acuzatul a fost adus în sala de judecată într-un scaun cu rotile.

Cel mai important martor a fost însă Stefan Hördler, expert în forțele armate ale Germaniei naziste și birocrația acesteia. El a prezentat un raport instanței pe parcursul a 14 ședințe. Apărarea a depus o cerere de părtinire împotriva lui, pe care instanța a respins-o.

Doi judecători din dosar au vizitat chiar fostul lagăr de la Stutthof. În timpul vizitei lor, judecătorii au dorit să clarifice, printre alte întrebări, care zone din lagăr putea vedea acuzata de la locul ei de muncă la acea vreme.

În centrul procesului a fost problema cât de mult putea percepe ea despre crimele comise.

Inculpatul nu a dorit inițial să facă față procesului. În prima zi a procesului, ea a dispărut dis-de-dimineață din casa ei de bătrâni din orașul Quickborn.

Câteva ore mai târziu, poliția a luat-o pe o stradă din Hamburg. Instanța a emis un mandat de arestare. Bătrâna, atunci, în vârstă de 96 de ani, a petrecut cinci zile în arest.

Sursă: DPA

Urmăriți Politic Media și pe Google News