80 de state cer ca integritatea teritorială a Ucrainei să fie baza unui acord de pace

Integritatea teritorială a Ucrainei discutată în Elveția
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Optzeci de țări au cerut duminică ca „integritatea teritorială” a Ucrainei să fie baza oricărui acord de pace pentru a pune capăt războiului de doi ani al Rusiei, deși unele națiuni în curs de dezvoltare cheie nu au aderat la această solicitare în cadrul unei conferințe din Elveția.

Comunicatul comun a încheiat o conferință de două zile la stațiunea Bürgenstock din Elveția, marcată de absența Rusiei, care nu a fost invitată, dar la care mulți participanți au sperat că ar putea adera în viitor la o foaie de parcurs pentru pace.

Aproximativ 100 delegații, majoritatea din țări occidentale, dar și din unele națiuni în curs de dezvoltare, au participat la conferința considerată un prim pas spre pace, în ciuda distanței aparent mari dintre țările aflate în conflict.

Evenimentul a inclus președinți și prim-miniștri din Franța, Germania, Marea Britanie, Japonia, Polonia, Argentina, Ecuador, Kenya și Somalia. India, Mexic, Arabia Saudită, Africa de Sud, Thailanda și Emiratele Arabe Unite, reprezentate de miniștri de externe sau emisari de nivel inferior, nu au semnat documentul final, care a abordat probleme precum siguranța nucleară, securitatea alimentară și schimbul de prizonieri.

Brazilia, o țară „observator”, nu a semnat, dar Turcia, care uneori a încercat să fie intermediar între Rusia și Ucraina, a semnat.

Documentul final a menționat și Carta ONU

Respectul pentru integritatea teritorială și suveranitate pot și vor servi ca bază pentru obținerea unei păci cuprinzătoare, juste și durabile în Ucraina, se arată în document

Conferința a reflectat atât oboseala cauzată de război, cât și alte preocupări apărute în ultimele luni, participând doar aproximativ jumătate dintre țările membre ale ONU. În martie 2022, condamnarea invaziei Rusiei a dus la adoptarea unei rezoluții neobligatorii la Adunarea Generală a ONU de către 141 de țări, care cerea oprirea utilizării forței de către Moscova și retragerea trupelor ruse.

În Elveția, provocarea a fost să se vorbească dur despre Rusia, dar și să se deschidă ușa pentru ca aceasta să se alăture unei inițiative de pace.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Executive a Uniunii Europene, a spus că conferința a fost corect intitulată „Calea către Pace” pentru că pacea nu va fi obținută printr-un singur pas. Analiștii politici consideră că summit-ul de două zile va avea un impact concret redus asupra încheierii războiului deoarece Rusia nu a fost invitată. China, care nu a participat, și Brazilia au încercat să găsească alternative pentru pace.

Temele siguranței nucleare, securității alimentare și schimburilor de prizonieri au fost incluse în declarația finală. Prim-ministrul italian Giorgia Meloni a spus că acestea constituie „condiții minime” pentru negocierile cu Rusia, aluzionând la cât de multe alte puncte de dezacord dintre Kiev și Moscova vor fi mai greu de depășit.

Urmăriți Politic Media și pe Google News