Un lider taliban circulă prin Europa și agită societatea civilă

Lider taliban Abdul Bari Omar
Liderul taliban Abdul Bari Omar
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Prezența unui lider taliban în Germania și în Olanda la evenimente publice a provocat agitație în Europa. Abdul Bari Omar este directorul talibanilor al Administrației pentru Alimente și Medicamente. El a declarat recent pe platforma socială X că se află încă în Europa. Aceasta după ce ar fi vizitat deja Țările de Jos, Belgia, Slovacia și Germania.

Aspectul neclar rămâne legat de modul în care Omar a obținut viza pentru o țară europeană. Există imagini ce ilustrează prezența sa la evenimente din Olanda și Germania, iar acestea au generat reacții intense în rândul publicului. Ministerul german de Externe și ministrul olandez al Sănătății, Ernst Kuipers, au declarat că vor investiga vizita lui Omar în țările lor. Această vizită a fost controversată. Mulți critici o văd ca pe o încercare de a legitima talibanii, cunoscuți pentru abuzurile lor împotriva drepturilor omului.

O fotografie care îl înfățișează pe  alături de ministrul olandez Kuipers a fost deosebit de controversată. Imaginea a atras critici din partea unor personalități precum Geert Wilders, liderul Partidului pentru Libertate din Țările de Jos. Wilders a condamnat fotografia drept „scandal” și „rușinoasă”. El l-a criticat pe Kuipers pentru că a fost fotografiat cu un membru al talibanilor, pe care îi etichetează drept un grup de „ucigași și extremiști”.

Ernst Kuipers alături de liderul taliban Abdul Bari Omar
Ernst Kuipers alături de liderul taliban Abdul Bari Omar

Kuipers a răspuns reacției exprimându-și neconștientizarea afilierei talibane a lui Omar în momentul fotografierii. A regretat interacțiunea. El a anunțat, de asemenea, o investigație asupra modului în care Omar a reușit să participe la o conferință de la Haga. Kuipers a admis că fotografia alături de un lider taliban a fost o greșeală și că așa ceva nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată.

» Talibanii interzic accesul femeilor în universități

Sursă: Afganistan Internațional

Urmăriți Politic Media și pe Google News