Alegeri în Olanda. Partidul de extremă-dreapta căștigă cele mai multe locuri în Parlament

Geert Wilders
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Alegeri aniticipate în Olanda. Partidul pentru Libertatea (PVV) condus de politicianul olandez de extremă-dreapta Geert Wilders este estimat să câștige cel mai mare număr de voturi la alegerile generale din țară. Conform sondajului, PVV ar putea obține 35 de locuri, în timp ce alianța Green-Labour de stânga, condusă de Frans Timmermans ar urma cu 26 de locuri. Partidul VVD condus de Mark Rutte ar fi pe locul trei, cu 23 de locuri, potrivit sondajului exit poll realizat de radiodifuzorul național NOS.

Aceste rezultate ar putea duce la discuții conduse de Wilders pentru formarea unei noi coaliții de guvernare și, eventual, la preluarea funcției de prim-ministru al țării. Dacă PVV va reuși să obțină cele 35 de locuri în camera inferioară a parlamentului, acest rezultat ar fi mai mult decât dublu comparativ cu cele 17 locuri câștigate în ultimele alegeri.

Geert Wilders, liderul partidului de extrema-dreapta, propune în programul său electoral organizarea unui referendum pentru ieșirea Olandei din UE, împreună cu politici radicale anti-imigrație. El este cunoscut pentru abordarea sa anti-Islam și a fost condamnat în 2014 pentru discriminare, după ce a adresat insulte unui grup de cetățeni marocani la un miting.

Aceste alegeri parlamentare anticipate din Olanda au fost organizate,după ce în luna iulie coaliția fragilă de guvernare condusă de Mark Rutte, compusă din patru partide, s-a dezintegrat din cauza unor neînțelegeri. Printre acestea, limitarea numărului de solicitanți de azil.

Cine este liderul partidului de extremă-dreapta:

Geert Wilders este un politician olandez cunoscut pentru pozițiile sale ferm conservatoare. Este liderul Partidului pentru Libertate (Partij voor de Vrijheid – PVV). S-a născut în 1963 și a intrat în politică în anii ’90, devenind membru al Parlamentului Olandez în 1998.

Wilders este recunoscut pentru opiniile sale critice cu privire la islam și imigrație. El a susținut interzicerea Coranului în Olanda, impunerea unor restricții stricte asupra imigrației și a promovat idei puternice de conservatorism în domeniul social și al securității.

De-a lungul timpului, discursul său a fost controversat, provocând dezbateri aprinse în Olanda și în alte țări europene. A fost criticat pentru retorica sa, considerată uneori discriminatorie sau xenofobă.

Wilders a fost și subiectul unor amenințări grave din partea unor grupuri extremiste islamice din cauza pozițiilor sale.

Geert Wilders a fost ținta unui plan de asasinat. În 2004, Mohammed Bouyeri, un extremist islamic olandez de origine marocană, l-a asasinat pe cineastul Theo van Gogh într-o stradă din Amsterdam. După acest atac, s-a descoperit că exista și un plan de asasinat împotriva lui Geert Wilders.

Mohammed Bouyeri a lăsat un scrisoare de amenințare pe cadavrul lui Theo van Gogh, în care amenința și pe Wilders. Ca urmare a acestor amenințări, Wilders a fost plasat sub protecție strictă și este însoțit de agenți de securitate în permanență. Măsurile de securitate au devenit o parte semnificativă a vieții sale, și el a continuat să trăiască sub această protecție în anii care au urmat.

Liderul partidului de extremă dreapta Geert Wilders, a fost condamnat în 2016 pentru insultarea unui grup de marocani și incitare la discriminare. Dar, instanța de lângă Amsterdam nu a impus atunci nicio sancțiune împotriva sa

Sursă alternativă: DW

 

 

 

Urmăriți Politic Media și pe Google News