Alexander Dughin susține că „România va face parte din Rusia”. Reacție fermă a Ministerului de Externe

Alexander Dughin
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Alexander Dughin, cunoscut drept ideologul principal al lui Vladimir Putin, a stârnit controverse printr-o postare pe platforma X (fostul Twitter), în care afirmă că „Moldova va deveni parte a României, iar România va fi parte a Rusiei.” Dughin, promotor al „Uniunii Eurasiatice” și al unor teorii extremiste despre identitatea rusă, este interzis în Uniunea Europeană.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României a reacționat prompt prin purtătorul de cuvânt Radu Mihail Filip, care a declarat pe aceeași platformă: Atât de previzibil! Pentru că ieri românii au sărbătorit cu mândrie Ziua Unirii, să ne reamintim că Rusia nu a recunoscut Unirea. A făcut-o doar cu rea-credință, sub efectul combinat al voinței suverane a României și al presiunii puterii occidentale. Același lucru va face ca Rusia să eșueze din nou.

Sprijinul lui Dughin pentru Călin Georgescu

Imediat după anunțarea rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidențiale, Alexander Dughin l-a lăudat pe Călin Georgescu, candidatul pro-rus rămas în cursa pentru turul al doilea. Dughin l-a descris pe Georgescu drept un „patriot” și un „român autentic,” încurajând astfel susținerea unei direcții politice care se aliniază retoricii Moscovei. Georgescu este cunoscut pentru discursurile sale controversate, cu accente legionare și critici dure la adresa Uniunii Europene și NATO.

Turul 2, o confruntare geopolitică decisivă

Declarațiile lui Dughin vin într-un moment tensionat pentru România, care se pregătește pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, pe 8 decembrie 2024. Competiția dintre Elena Lasconi, un candidat pro-european, și Călin Georgescu, cu un discurs deschis pro-rus, va defini direcția geopolitică a țării.

Susținerea exprimată de Dughin pentru Georgescu adaugă presiune pe scena politică, evidențiind miza majoră a alegerilor pentru viitorul României. Alegerea finală a cetățenilor va influența nu doar politica internă, ci și relațiile externe, într-un context global extrem de polarizat.

Foto: Profimedia

Urmăriți Politic Media și pe Google News