Coreea de Sud în criză politică: Președintele decretează legea marțială, parlamentul se opune

președintele Coreei de SUD
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Coreea de Sud, considerată o democrație prosperă și stabilă, se confruntă cu o criză politică severă, după ce președintele Yoon Suk Yeol a declarat legea marțială sub pretextul unor amenințări interne și externe. Evenimentul, care a luat prin surprindere scena internațională, a scos în evidență cât de ușor poate fi destabilizată o țară, indiferent de nivelul ei de dezvoltare economică sau de robustețea aparentă a instituțiilor democratice.

Președintele Yoon a justificat decretul prin necesitatea de a proteja țara împotriva influențelor subversive asociate Coreei de Nord. Legea marțială a suspendat drepturile civile, a impus cenzură asupra presei și a limitat activitățile politice. Totuși, aceste măsuri au fost percepute mai degrabă ca un răspuns exagerat la tensiunile politice interne decât ca o soluție la o amenințare reală.

Decretul legii marțiale interzice activitățile politice, inclusiv sesiunile parlamentului și mitingurile, supune mass-media controlului militar și obligă medicii să revină la muncă în 48 de ore.

Televiziunile sud-coreene au surprins imagini cu armata blocând intrarea în parlament și tancurile patrulând pe străzile din Seul.

Parlamentul sud-coreean a reacționat rapid, votând împotriva decretului, pe care l-a considerat o încălcare flagrantă a normelor democratice

După votul Parlamentului, președintele Yoon a anunțat că legea marțială va fi revocată

„Având în vedere cererea Adunării Naționale de a ridica legea marțială, am ordonat retragerea forțelor militare implicate în aceste operațiuni”, a declarat președintele.

Cât de ușor se poate destabiliza o țară

În astfel de cazuri, dacă situația degenerează, cel mai important factor îl reprezintă armata, iar comandantul suprem al armatei este președintele.

Coreea de Sud este o țară bogată, cu o economie robustă, infrastructură de top și un sistem politic considerat unul dintre cele mai stabile din Asia. Cu toate acestea, criza actuală arată cât de repede pot escalada conflictele politice chiar și în statele prospere. Dacă o democrație solidă precum Coreea de Sud poate fi destabilizată printr-un singur decret, ce șanse au țările cu economii fragile și sisteme politice vulnerabile?

Statele mai sărace sau aflate în tranziție sunt mult mai expuse riscului de autoritarism și de instabilitate politică. Lipsa resurselor, a instituțiilor democratice puternice și a unei clase de mijloc consolidate le face susceptibile la crize similare sau mai grave.

Sursă alternativă: Reuters

 

Urmăriți Politic Media și pe Google News