Amendă de 4000 de euro în Germania pentru afișarea simbolului Z

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Un tribunal din Hamburg a amendat un bărbat cu 4.000 de euro pentru afișarea simbolului „Z” pe geamul din spate al mașinii sale. Semnul este folosit de propaganda rusă ca semn de sprijin pentru invazia rusă a Ucrainei.

Potrivit rechizitoriului, în martie, la aproximativ o lună de la începerea invaziei ruse a Ucrainei, bărbatul a atașat pe geamul din spate a mașinii sale o foaie de hârtie A4 albă cu un „Z”. Acesta a traversat apoi orașul Hamburg cu mașina

Procurorul a constatat că, în acest fel, bărbatul a dorit să-și exprime sprijinul față de războiul de agresiune din Rusia.

Instanța a aplicat o amendă de 80 de tarife zilnice de 50 de euro. Inițial, fără audiere publică, a fost impusă doar o penalizare de 60 de tarife zilnice. Dar pentru că bărbatul a făcut recurs, a avut loc un proces public. Verdictul nu este încă definitiv din punct de vedere juridic, deoarece este supus recursului.

La începutul invaziei ruse, simbolul „Z” a fost văzut pe tancurile rusești și pe alte vehicule militare din Ucraina. În Rusia, însă, a fost rapid adoptat ca semn de propagandă de sprijin pentru războiul agresiv. A fost adesea folosit pe îmbrăcăminte sau pe panouri publicitare.

În Germania, afișarea simbolului Z, în contextul actual este pedepsită deoarece reprezintă aprobarea unui război de agresiune care încalcă dreptul internațional.

Sursă: DW

Urmăriți Politic Media și pe Google News