Atacurile israeliene din Fâșia Gaza din ultimii 15 ani au dus la uciderea a mii de palestinieni. Inclusiv femei, copii și bătrâni. Potrivit unei unui raport întocmit de AlJazeera, până la conflictul de astăzi, 6407 palestinieni au fost uciși în Gaza. Numărul israelienil uciși în conflictul din Fâșia Gaza este de 308
După atacul Hamas de astăzi, aviația israeliană a lansat un bombardament masiv în Gaza. Peste 200 de palestinieni au fost uciși iar alți 1600 sunt răniți
Totodată, Ministrul Energiei din Israel a anuțat că țara sa nu va mai alimenta cu electricitate Fâșia Gaza
Mohamed Abu Silmiya, directorul Spitalului Al-Shifa, a declarat că Israelul întreruperea alimentării în Fâșia Gaza lasă spitalele și unitățile medicale într-o situație dificilă, în timp ce se luptă să trateze fluxul de victime din atacul aerian în curs al Israelului.
Spitalul Al-Shifa este cel mai mare din enclava asediată și primește cel mai mare număr de victime.
„Facem tot ce putem cu orice avem, dar ne confruntăm cu o amenințare reală, mai ales că s-a întrerupt curentul, iar generatoarele de aici consumă 48.000 de litri de combustibil pe zi. Nu ne permitem să continuăm să operăm în acest fel”, a declarat Abu Silmiya pentru Al Jazeera.
El a spus că 200 de palestinieni au fost uciși și peste 1.600 au fost răniți, dintre care majoritatea sunt în stare critică și necesită tratament în terapie intensivă, iar alții care au nevoie de intervenții chirurgicale.
„Fâșia a fost asediată de 17 ani. Sectorul medical a plătit cel mai mare preț pentru acest asediu. Avem lipsuri de provizii și echipamente medicale, și anume cele care sunt extrem de necesare în camerele de urgență și unitățile de terapie intensivă”, a spus Abu Silmiya.
„Cifrele sunt uriașe, care nu pot fi gestionate de sectorul care suferă deja. Chiar înainte de evenimentele de astăzi, am avertizat că proviziile medicale sunt într-o lipsă puternică, în special pentru cancer și dializă. Pacienții cu boli cronice mor din cauza absenței medicamentelor”, a declarat Abu Silmiya pentru Al Jazeera.
El a adăugat că mulți nu pot fi tratați în Cisiordania ocupată sau în străinătate, deoarece Israelul le interzice accesul și pentru că autoritățile împiedică intrarea materialelor medicale în Gaza.
Vezi si Comportamentul abominabil al poliției israeliene la înmormântarea unui jurnalist palestinian
Organizația umanitară MSF a declarat că atacurile israeliene din Fâșia Gaza au lovit spitalul indonezian și o ambulanță în fața spitalului Nasser din sudul Gazei.
„Loviturile au ucis o asistentă, un șofer de ambulanță. De asemenea au rănit mai mulți pacienți și au deteriorat o stație de oxigen”, a spus MSF
„Unitățile de îngrijire a sănătății nu pot deveni ținte. Cerem tuturor părților să respecte infrastructurile de sănătate. Acestea trebuie să rămână un sanctuar pentru persoanele care solicită tratament”, a spus grupul.
Sursă: AlJazeera
Flux știri internaționale