Spațiul Schengen: cancelarul Austriei se opune în continuare

Spațiul Schengen: Nehammer își menține opoziția
Spațiul Schengen: Nehammer își menține opoziția
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Cancelarul Austriei își reafirmă opoziția față de aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. În ciuda nemulțumirii din România și Bulgaria față de respingerea Austriei de includerea celor două țări în spațiul Schengen UE fără granițe, cancelarul federal reiterează faptul că își menține dreptul de veto în acest dosar.

O extindere poate fi implementată doar dacă protecția frontierelor externe funcționează. Nu este momentul potrivit, a subliniat el pentru Kleine Zeitung. Karl Nehammer cere și controale temporare la frontierele dintre țările Schengen. Acestea ar fi justificate, printre altele, de presiunea migrației la frontierele externe ale UE.

România a amenințat recent că va da Austria în judecată din cauza dreptului de veto. Cu toate acestea, expertul european în drept Walter Obwexer de la Universitatea din Innsbruck vede puține șanse la un astfel de proces.

Recent, premierul Marcel Ciolacu, a afirmat că va apela la instanța supremă a UE dacă Austria va continua să blocheze aderarea României la Spațiul Schengen

Dacă cancelarul austriac își folosește din nou dreptul de veto în mod nejustificat, în calitate de prim-ministru voi contesta decizia Austriei la Curtea Europeană de Justiție. Voi cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de neaderare, a spus Ciolacu într-un interviu pentru Der Standard.

Prejudiciul se ridică la „cel puțin 2 la sută” din PIB-ul României, potrivit lui Marcel Ciolacu

Președinta CE Ursula von der Leyen, a făcut apel pentru acceptarea celor două state în Schengen

Surse alternative: Politico, Sudtirolnews

Urmăriți Politic Media și pe Google News