Cancelarul german solicită reluarea negocierilor de pace între Rusia și Ucraina

Negocieri de pace rusia ucraina
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Cancelarul german cere negocieri de pace între Rusia și Ucraina. Olaf Scholz a îndemnat toate părțile să își intensifice eforturile pentru a găsi o soluție pașnică la conflictul din Ucraina. „Cred că acesta este momentul potrivit pentru a discuta despre cum putem ajunge la pace mai repede decât în prezent,” a declarat el pentru postul public german ZDF. „Este important să facem progrese,” a adăugat Scholz, subliniind că „cu siguranță va avea loc o altă conferință pentru pace.”

În iunie 2024, Ucraina a organizat un summit pentru pace în Elveția, dar Rusia nu a fost invitată. După discuții cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, Scholz a afirmat că ambii lideri sunt de acord că Rusia ar trebui să fie invitată să participe la un al doilea summit pentru pace.




Opoziția din Germania îl critică pe Olaf Scholz pentru afirmațiile sale privind eventuale negocieri de pace între Rusia și Ucraina

Criticile față de Scholz nu au întârziat să apară din partea opoziției conservatoare germane, care l-a acuzat pe cancelar că se lasă influențat de propaganda rusă și că persistă în vechile iluzii auto-înșelătoare ale Germaniei despre președintele rus Vladimir Putin.

Roderich Kiesewetter, purtător de cuvânt al creștin-democraților (CDU), a spus că Scholz cade pradă propagandei ruse și că schimbarea sa de poziție a transformat declarația sa de impact privind invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022 într-o „farce”. Kiesewetter a afirmat că Scholz încearcă să se prezinte drept un „cancelar al păcii” la un cost mare pentru Germania și aliații săi, adăugând că acțiunile sale înrăutățesc situația din Ucraina și slăbesc securitatea europeană și germană.

Kiesewetter a sugerat că deschiderea față de Rusia se încadrează într-o strategie a unor membri ai Partidului Social Democrat (SPD) al lui Scholz de a împinge Ucraina într-o pace fictivă impusă de Rusia, în care suportul internațional este redus treptat și se cer negocieri de fațadă.

Comentariile lui Scholz vin cu puțin timp înainte ca Dietmar Woidke, membru al aceluiași partid și premier al landului Brandenburg, să se confrunte cu o alegere dificilă în contextul creșterii influenței extremei drepte Alternative pentru Germania (AfD). Conferințele de pace anterioare au exclus Rusia și au susținut cerințele președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, pe care Putin le consideră inacceptabile.

Scholz a declarat duminică că sunt necesare noi negocieri de pace care să includă Rusia. Planul de pace al lui Zelensky prevede retragerea completă a trupelor ruse din toate zonele Ucrainei, inclusiv din peninsula Crimeea, precum și acceptarea de către Rusia a plății despăgubirilor și predarea politicienilor și personalului militar rus la un tribunal penal internațional.

Sursă: DPA

Urmăriți Politic Media și pe Google News