La deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris, spectatorii din întreaga lume au urmărit un moment artistic ce a stârnit controverse uriașe și a generat critici acerbe. ”Cina cea de Taină”, a fost reinterpretată în stil LGBT, o parodiere cu transexuali
Parodierea celebrei picturi murale „Cina cea de Taină” de Leonardo da Vinci, în care DJ-ul local Barbara Butch, cunoscută pentru activismul LGBTQ, a fost în centrul atenției, a fost un act de o lipsă de respect incomensurabilă față de una dintre cele mai sacre imagini ale creștinismului. Alături de ea, pe scenă s-au aflat mai mulți concurenți ai emisiunii de tip reality „Drag Race France”, un show dedicat culturii travestiului și persoanelor trans.
Această interpretare a fost nu doar nefericită, ci și o ofensă profundă adusă valorilor și credinței creștine.
„Cina cea de Taină” nu este doar o operă de artă; este o reprezentare esențială a unei momente fundamentale în istoria creștină. Ultima cină a lui Iisus Hristos cu discipolii săi înainte de crucificare este un simbol al sacrificiului și al iubirii divine. Este un moment de profundă reverență și solemnitate. Prin transformarea acestei picturi într-un spectacol extravagant s-a comis un act de desacralizare care nu poate fi trecut cu vederea.
Cea mai mare parte a presei evită să critice acest eveniment din cauza „corectitudinii politice”, care impune ca oamenii să fie extrem de atenți în exprimare și acțiune, pentru a nu ofensa sensibilitățile altora, deși există aproximativ 2,3 miliarde de creștini la nivel global. Acest număr include toate denominatiunile creștine, de la catolici și ortodocși, la protestanți și alte grupuri mai mici. Creștinismul este una dintre cele mai mari religii din lume, având o prezență semnificativă pe toate continentele.
Bine ați venit în 2024, au recreat Cina cea de Taină cu transsexuali. Transsexualii își bat joc de creștinătate. Ne luptăm cu răul absolut. O bătaie de joc!, a fost reacția unei deputate franceze, printre puținii politicieni care au reacționat
Au reacționat și câțiva politicieni români:
Senatorul PSD Titus Corlățean a descris momentul ca fiind o „rușine universală” și a acuzat o minoritate „stângistă și anticreștină” de parodierea identității creștine. El a subliniat că momentul controversat a umbrit prestația remarcabilă a Orchestrei Naționale a Franței, condusă de dirijorul român Cristian Măcelaru, care a interpretat cu măiestrie imnul Jocurilor Olimpice.
Deputatul PNL Robert Sighiartău a condamnat reinterpretarea „Cinei cea de Taină”, numind-o o „bătaie de joc” la adresa creștinismului și valorilor europene.
Europarlamentarul AUR Claudiu Târziu a denunțat și el momentul din deschiderea Jocurilor Olimpice, catalogându-l drept o „blasfemie” și acuzând ideologia neomarxistă că a murdărit și pus în primejdie valorile tradiționale.
Pe de altă parte, Europarlamentrul Nicu Ștefănuță din grupul Verzilor a afirmat că: Nu, nu a fost un spectacol depravat. Este pur și simplu lumea în forma ei liberă. Îi felicit pe organizatori pentru curaj și asumare
Flux știri internaționale