Cresc tensiunile dintre Iran și Israel

Tensiuni Iran Israel Navă
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Cresc tensiunile dintre Iran și Israel. Forțele armate iraniene (Gardienii Revoluției) au confiscat o navă container în apropiere de strâmtoarea Hormuz, pe fondul tensiunilor în creștere în regiune, după un atac israelian asupra consulatului Iranului din Siria.

Operațiunea a fost comandată de Corpul Gărzii Revoluţionare Islamice (IRGC), forţa de elită care a pierdut şapte membri, inclusiv doi generali, în lovitura din Siria, a informat sâmbătă presa de stat iraniană.

„Nava a fost acum ghidată către apele teritoriale ale țării noastre”, a raportat IRNA, administrată de stat.

Nava a fost identificată ca fiind MSC Aries, sub pavilion portughez, care ar fi plecat dintr-un port din Emiratele Arabe Unite în drum spre India. Este asociat cu Zodiac Maritime din Londra, o parte a grupului Zodiac condus de miliardarul israelian Eyal Ofer și familia sa.

Imaginile de pe puntea navei, obținute sâmbătă de agenția de presă Associated Press, au arătat soldați coborând în rappel de pe un elicopter.

Elicopterul părea a fi un Mil Mi-17 proiectat sovietic, care este operat de forțele navale ale IRGC.

Zodiac Maritime a declarat într-o declarație că MSC, un grup de transport maritim italo-elvețian, este responsabil pentru toate activitățile navelor.

MSC a confirmat că la bordul navei se aflau 25 de membri ai echipajului, adăugând într-o declarație că „colaborează îndeaproape cu autoritățile relevante pentru a le asigura bunăstarea și returnarea în siguranță a navei”.

Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a declarat că mișcarea Iranului a fost „o operațiune de pirat care încalcă dreptul internațional”.

Ieri, Președintele american Joe Biden spune că se așteaptă ca un atac dinspre Iran spre Israel va avea loc „mai devreme decât mai târziu”,

Sursă: AlJazeera; Foto: AP

Urmăriți Politic Media și pe Google News