Doi ruși și un ucrainean condamnați pe viață pentru doborârea zborului MH17

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Un tribunal olandez a condamnat joi doi ruși și un separatist ucrainean pro-Moscova în lipsă pentru uciderea a 298 de persoane. Aceștia au fost acuzați de doborârea zborului Malaysia Airlines MH17 deasupra Ucrainei. Un alt rus a fost achitat din lipsă de probe.

Președintele judecătorului Hendrik Steenhuis a spus că probele prezentate de procurori au demonstrat că avionul Boeing 777 care zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur a fost doborât de o rachetă Buk trasă de luptători ucraineni pro-Moscova la 17 iulie 2014. Accidentul a împrăștiat resturile epavei și cadavre peste terenuri agricole și câmpuri de floarea-soarelui. procesul a durat mai bine de doi ani

Niciunul dintre inculpați nu s-a prezentat la procesul care a început în martie 2020. Este puțin probabil să ispășească vreo pedeapsă în curând. Procurorii ceruseră condamnări pe viață pentru toți patru. Suspecții au la dispoziție două săptămâni pentru a depune apel.

Procurorii olandezi spun că lansatorul de rachete provenea de la Brigada 53 de rachete antiaeriene. Unitate a forțelor armate ruse cu sediul în orașul rusesc Kursk. Sistemul a fost scos din unitate, și dus pe un câmp de unde a fost lansată racheta. Cei trei sunt acuzați de doborârea zborului MH17 și uciderea tuturor celor aflați la bord

Cine sunt cei condamnați pentru doborârea zborului MH17

Cel mai înalt în grad este Igor Girkin. Un fost colonel în vârstă de 51 de ani în Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, sau FSB. La momentul doborârii, el era ministrul Apărării și comandantul forțelor armate ale autoproclamatei Republici Populare Donețk, regiunea în care avionul a fost doborât. Girkin este implicat în prezent în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

De asemenea, au fost condamnați și subalternii colonelului. Serghei Dubinskiun un rus și Leonid Kharchenko, un ucrainean. Despre Kharchenko, procurorii spun că era comandantul unei unități de luptă separatiste pro-Rusia. Acesta a primit ordine directe de la colonelul Dubinski

Oleg Pulatovis singurul dintre suspecți care a fost achitat a fost reprezentat de avocați la proces. Ei i-au acuzat pe procurori de „viziune de tunel” atunci când și-au bazat cazul pe concluziile unei investigații internaționale privind doborârea, ignorând și alte cauze posibile.

Într-o înregistrare video redată în instanță, Pulatov a insistat că este nevinovat și le-a spus judecătorilor: Ceea ce contează pentru mine este că adevărul este dezvăluit. Este important pentru mine ca țara mea să nu fie învinuită pentru această tragedie.

Sursă: Associated Press

Urmăriți Politic Media și pe Google News