Donald Trump, discurs record în fața Congresului: promisiuni ambițioase și declarații controversate

Donald Trump discurs
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Președintele american Donald Trump a susținut primul său discurs oficial în fața Congresului de la revenirea la Casa Albă, stabilind un record prin durata acestuia – o oră și 40 de minute. În cadrul intervenției, liderul de la Washington a prezentat măsurile luate în primele șase săptămâni ale noului său mandat, caracterizând această perioadă drept un început al unei „Epoci de Aur” pentru Statele Unite.

„Din acel moment, am acționat rapid și necruțător pentru a inaugura cea mai mare și mai de succes eră din istoria țării noastre”, a declarat Trump, susținând că administrația sa a realizat în 43 de zile mai mult decât alte administrații în mandate întregi.

Politica tarifară și impactul economic

Președintele american a abordat și politica sa comercială, anunțând noi tarife vamale menite, potrivit lui, să protejeze economia națională. Taxele impuse asupra importurilor din Canada și Mexic, de 25%, au fost justificate nu doar prin prisma locurilor de muncă americane, ci și ca un demers de apărare a „sufletului națiunii”. Trump a recunoscut că măsura ar putea genera perturbări economice pe termen scurt, dar a susținut că aceasta este necesară pentru „a face America bogată și măreață din nou”.

Ucraina și cheltuielile militare

În ceea ce privește Ucraina, Donald Trump a declarat că Zelenski este pregătit să semneze un acord cu SUA privind resursele minerale, subliniind că administrația sa lucrează „neobosit” pentru a pune capăt războiului. El a menționat că Statele Unite au cheltuit 350 de miliarde de dolari pentru sprijinirea Ucrainei – o cifră contestată, având în vedere că suma reală se situează în jur de 120 de miliarde de dolari, mai mică decât contribuția cumulată a țărilor europene.

Ambițiile asupra Groenlandei și Canalului Panama

Într-un moment surprinzător al discursului, Trump a exprimat sprijin pentru dreptul poporului groenlandez de a-și decide viitorul și a sugerat posibilitatea ca teritoriul autonom, aflat sub suveranitatea Danemarcei, să devină parte a SUA. „Dacă alegeți să vă alăturați Statelor Unite, vă urăm bun venit. Cred că vom obține Groenlanda, sub o formă sau alta… Vă vom asigura securitatea, vă vom îmbogăți și împreună vom duce Groenlanda la înălțimi pe care nu le-ați crezut posibile”, a afirmat președintele american.

Totodată, el a anunțat că administrația sa „recuperează Canalul Panama”, la doar câteva ore după ce s-a confirmat achiziția porturilor strategice ale acestuia de către BlackRock, un fond american de investiții, de la o companie chineză care le administra anterior.

Discursul lui Donald Trump a fost marcat de tonul său caracteristic, îmbinând promisiuni ambițioase cu declarații controversate, unele dintre ele fiind deja puse sub semnul întrebării de analiști și fact-checkeri.

Urmăriți Politic Media și pe Google News