Elveția refuză să trateze răniți din Ucraina

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Elveția refuză să trateze răniți din Ucraina din motive de neutralitate, potrivit unei decizii a guvenului federal, transmite SwissInfo

Anumite cantoane elvețiene și-au exprimat în luna mai dorința de a trata răniții din Ucraina, dar opoziția din partea guvernului a zădărnicit inițiativa.

Solicitarea a fost făcută inițial de către un departament al NATO numit Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre. Acest organism coordonează evacuările medicale din Ucraina la nivel internațional.

Această solicitare a declanșat investigații de către serviciul medical coordonat al Elveției, Oficiul Federal de Sănătate Publică și Departamentul Federal de Afaceri Externe. Trei săptămâni mai târziu, autoritățile federale au respins admiterea ucraineanilor răniți din motive legale și practice.

Principalele obiecții pentru care Elveția refuză să trateze răniți, au fost că ar încălca statutul țării ca stat neutru conform dreptului internațional. De exemplu, Convenția de la Geneva și Acordul de la Haga din 1907 cer statelor neutre să se asigure că soldații reabilitati nu mai pot participa la operațiuni militare după recuperarea lor.

În ceea ce privește civilii răniți, guvernul a fost de părere că este aproape imposibil să distingem civilii de soldați, având în vedere că mulți civili din Ucraina iau armele pentru a-și apăra țara. În schimb, oficialii elvețieni preferă să ajute răniții prin direcționarea ajutorului umanitar către spitalele civile din Ucraina.

Surse: SwisInfo,Tages Anzeiger

Urmăriți Politic Media și pe Google News