Extrădarea jurnalistului Julian Assange a fost amânată

Julian Assange
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Extrădarea jurnalistului Julian Assange a fost amânată. Înalta Curte de la Londra a decis marți că fondatorul WikiLeaks trebuie să aibă dreptul de a contesta ordinul de extrădare al guvernului britanic din iunie 2022, cu excepția cazului în care Statele Unite oferă în termen de trei săptămâni asigurări că va primi un proces echitabil și nu va fi pedepsit cu moartea.

În același timp, instanța a respins cererea lui Assange de a face apel pe motivul susținerii că dosarul împotriva sa este motivat politic. Această hotărâre indică faptul că disputa legală, care a durat mai bine de un deceniu, va continua. Assange, care nu a fost prezent în instanță pentru a auzi decizia, rămâne reținut în închisoarea Belmarsh din Londra începând cu arestarea sa în 2019.

Procurorii americani încearcă să-l judece pe Julian Assange pentru 18 capete de acuzare, majoritatea în baza Legii de spionaj, din cauza publicării de către WikiLeaks a dosarelor militare confidențiale ale SUA și a unor comunicări diplomatice. Washingtonul susține că divulgarea acestor documente a pus vieți în pericol.

Assange a fost arestat după ce a petrecut șapte ani în ambasada Ecuadorului la Londra pentru a evita extrădarea în Suedia, unde era acuzat de agresiune sexuală, acuzații care ulterior au fost retrase.

Julian Assange a publicat documente care arată crime de război și atrocități comise de armata SUA în Irak și Afganistan.

Analistul de informații al armatei americane, Chelsea Manning, a fost acuzată că a sustras documente secrete și fișiere militare, ulterior publicate de WikiLeaks. Ea a fost condamnată la 35 de ani de închisoare pentru implicarea ei în scurgerea de informații. Totuși, pedeapsa a fost comutată la șapte ani de către președintele american de atunci, Barack Obama. Manning a fost eliberată din închisoare în 2017.

Urmăriți Politic Media și pe Google News