Fotografia unui terorist în Închisoarea Secretă a CIA din România, a fost publicată de The Guardian

Închisoarea secretă CIA Romania
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

O fotografie cu Ammar al-Baluchi, suspect de terorism, făcută probabil în închisoarea secretă a CIA din România, a fost publicată de The Guardian. În imaginea, care se presupune că a fost realizată la începutul anului 2004 în închisoarea secretă a CIA din România, București, apare al-Baluchi, atunci în vârstă de 26 de ani. Ammar al-Baluchi este unul dintre cei cinci bărbați acuzați de Statele Unite că au plănuit atentatele de la 11 septembrie

Conform The Guardian, aceasta este prima fotografie făcută publică în care apare un deținut din „războiul împotriva terorii”, într-un „sit negru” (facilitate secretă de detenție) al CIA. În prezent, al-Baluchi este închis la Guantánamo, împreună cu ceilalți patru bărbați. Trei dintre aceștia au fost de acord să pledeze „vinovat” pentru toate acuzațiile și nu vor fi condamnați la moarte, conform unui anunț al Pentagonului din 31 iulie.

Ammar al-Baluchi a fost inițial arestat în Karachi, Pakistan, în aprilie 2003, și mutat între cinci locații secrete de detenție între mai 2003 și septembrie 2006, când a fost transferat la Guantánamo. Până în prezent, el nu a primit nicio condamnare.

Între 2002 și 2008, cel puțin 119 bărbați musulmani au fost ascunși, găzduiți și interogați în închisori secrete ale CIA din întreaga lume. Dintre aceștia, 39 au fost supuși așa-numitelor „tehnici avansate de interogare”, un eufemism folosit de administrația Bush. În 2014, guvernul SUA a recunoscut că aceste practici constituie tortură, când Barack Obama a declarat: „Am torturat niște oameni.” Cu toate acestea, nimeni din cadrul CIA nu a fost tras la răspundere pentru tortură.

Aceste practici au fost ulterior dezvăluite și condamnate pe scară largă. În ciuda acestui fapt, nicio persoană responsabilă din cadrul agenției nu a fost vreodată pusă sub acuzare sau sancționată pentru aceste abuzuri.

Sursă: The Guardian

Urmăriți Politic Media și pe Google News