Germania vrea să demoleze un sat întreg pentru a scoate cărbune

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Germania vrea să demoleze un sat întreg pentru a scoate cărbune de sub el, relatează Deutsche Welle. Mii de oameni au promis că se vor opune

Satul Lützerath a fost ocupat de protestatari din 2020. Atunci au apărut primele planuri de demolare a satului și de a dezgropa cărbunele brun – sau lignitul – de sub el. De la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, aproximativ 300 de orașe din Germania au fost demolate pentru exploatarea lignitului. Acțiunea a dus la strămutarea a peste 120.000 de oameni.

În ultimii ani, în afară de activiști, în Lützerath mai locuiau un singur fermier și câțiva chiriași. O vizită în oraș dezvăluie puțin mai mult de un drum principal și o duzină de case vechi, din cărămidă, acoperite cu graffiti de protest.

Dar nu este vorba doar de salvarea orașului, spun cei care se opun demolării. Este vorba despre păstrarea cărbunelui în pământ. La nivel global, cărbunele este încă cea mai mare sursă de generare de energie electrică, precum și cea mai mare sursă de dioxid de carbon. În 2021, aproximativ 30% din energia electrică a Germaniei a fost generată prin arderea cărbunelui.

Germania spune că vrea să fie neutră în carbon până în 2045. În 2020, a anunțat că va înceta arderea cărbunelui renunțând treptat la centralele sale pe cărbune până în 2038.

Planul prin care Germania vrea să demoleze un sat întreg pentru a exploata cărbune s-au concretizat în acest an

Încercările de a salva Lützerath s-au complicat după ce invadarea Ucrainei de către Rusia. Războiul a declanșat o criză energetică în Europa. Deconectată de la gazele naturale rusești, Germania s-a străduit să-și asigure o aprovizionare cu energie alternativă. Asta a inclus revenirea la industria cărbunelui de origine. Anul acesta, guvernul a decis să readucă în rețea aproximativ o duzină din centrale și a prelungit durata de viață a mai multor care trebuiau să fie închise.

Pentru a compensa creșterea neașteptată a producției de cărbune, guvernul a încheiat un acord cu compania energetică RWE pentru a muta termenul limită pentru eliminarea treptată a cărbunelui în NRW, o regiune majoră producătoare de cărbune, până în 2030.

Sursă: DW

Urmăriți Politic Media și pe Google News