Înălțimile Golan reprezintă un platou stâncos situat în sud-vestul Siriei, la aproximativ 60 km sud de Damasc. Acesta este delimitat de râul Yarmouk la sud și de Marea Galileii la vest.
Teritoriul se întinde pe o suprafață de roci bazaltice accidentate. Terenul colinar este fertil, iar solul vulcanic susține cultivarea livezilor de meri și cireși, precum și a podgoriilor.
Regiunea dispune de surse de apă esențiale care alimentează râul Iordan, inclusiv râul Hasbani, care curge din Liban și traversează Golanul.
Organizația Națiunilor Unite recunoaște regiunea ca parte a Siriei.
Cu toate acestea, în timpul Războiului de Șase Zile din 1967, Israelul a ocupat Înălțimile Golan. În prezent, Israelul controlează 1.200 km² din partea vestică a regiunii. Aproape imediat după ocuparea militară israeliană, au început să se dezvolte așezări israeliene. Astăzi, în zonă există peste 30 de așezări israeliene, unde trăiesc mai mult de 25.000 de evrei israelieni.
O zonă tampon monitorizată de ONU separă teritoriul ocupat de Israel de partea rămasă, care este încă sub controlul Siriei.
Ocuparea Înălțimilor Golan de către Israel a dus la exodul multor sirieni care trăiau acolo, aproximativ 20.000 de membri ai comunității druizilor încă locuiesc în zonă.
Druzii sunt o comunitate etnoreligioasă arabă și vorbitoare de arabă, care trăiește în Siria, Liban, Israel și Iordania.
După atacul de sâmbătă, Israelul a declarat rapid că victimele erau israelieni, însă mulți dintre druzii atacați nu dețin cetățenie israeliană și sunt cetățeni sirieni.
Forțele israeliene s-au ciocnit, de asemenea, cu druzii din regiunea ocupată. La sfârșitul lunii iunie 2023, când protestatarii druzi au manifestat împotriva construcției turbinelor eoliene în Golan, aceștia au fost întâmpinați cu gaze lacrimogene, gloanțe cu vârf de burete și un tun cu apă de către forțele israeliene. Conform legislației israeliene, bărbații druzi israelieni sunt obligați să servească în armată.
În timpul Războiului arabo-israelian din 1973, Siria a încercat să recucerească Înălțimile Golan, dar a eșuat.
În 1974, ONU a intervenit, desfășurând forțe de menținere a păcii în zonă după ce Israelul și Siria au semnat un armistițiu.
Consiliul de Securitate a înființat Forța de Observare a Separării ONU (UNDOF) în același an, încercând să mențină un armistițiu și să creeze o zonă tampon în regiune. Începând din aprilie, 1.274 de membri ai personalului ONU sunt desfășurați în Înălțimile Golan.
În 1981, Israelul a declarat oficial anexarea Înălțimilor Golan.
În afară de Statele Unite, niciun alt țară nu recunoaște oficial anexarea de către Israel a regiunii Înălțimile Golan. Toate celelalte state consideră că Golanul este teritoriu sirian ocupat de Israel.
În 1981, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate o rezoluție care se opunea ocupației israeliene a Înălțimilor Golan, solicitând Israelului să renunțe la impunerea legilor israeliene asupra platoului. Rezoluția a declarat că domnia Israelului asupra Golanului este „nula și fără efect juridic internațional”.
Sursă altenativă: Aljazeera
Flux știri internaționale