Israel interzice ajutorul umanitar ONU pentru palestinieni

ONU UNRWA
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Israelul interzice ajutorul umanitar ONU pentru palestinieni. Într-un gest ce sfidează normele internaționale și agravează criza umanitară din Palestina, parlamentul israelian a adoptat două legi controversate ce interzic Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA) să opereze pe teritoriul său și în zonele aflate sub controlul Israelului. Adoptarea acestor legi amenință să destabilizeze complet procesul fragil de distribuire a ajutoarelor, într-un moment în care criza umanitară din Gaza se adâncește dramatic.

Agenția UNRWA este principala organizație ce coordonează ajutoarele umanitare în Gaza, o regiune devastată de mai mult de un an de conflict intens. În tot acest timp, sute de lucrători UNRWA și-au pierdut viața în urma atacurilor israeliene, transformând conflictul în cel mai sângeros episod pentru personalul ONU.



Legea, care interzice UNRWA să desfășoare „orice activitate” sau să ofere servicii pe teritoriul Israelului și teritoriile controlate, a fost adoptată cu un vot zdrobitor de 92-10, în ciuda dezbaterilor aprinse din parlament. A doua lege, care declară UNRWA drept „grup terorist” și interzice oficialilor israelieni orice contact cu agenția, a fost adoptată cu 87-9.

În replică, directorul agenției, Philippe Lazzarini, a declarat că aceste legi vor „adânci suferința palestinienilor”, denunțând această mișcare drept o încercare continuă de discreditare a agenției.

În ciuda mandatului său clar de a asista refugiații palestinieni începând cu anul 1949, UNRWA a devenit de multă vreme o țintă a criticilor acerbe venite din partea Israelului. Odată cu intensificarea atacurilor Israelului asupra Gazei, acuzațiile au devenit și mai vehemente, guvernul israelian acuzând agenția, fără a furniza dovezi, că ar fi avut personal implicat în atacurile Hamas din 7 octombrie 2023 și că ar permite operarea structurilor Hamas în proximitatea facilităților sale. În fața acestor acuzații nefondate, UNRWA a subliniat că nu oferă sprijin grupurilor armate și că elimină prompt orice persoană suspectată de colaborare cu astfel de grupuri.

Această demonizare continuă a UNRWA pune în pericol viețile a milioane de palestinieni. Multe state și organizații internaționale, inclusiv secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și miniștri din țări precum Australia, Canada, Franța, Germania, Japonia, Coreea de Sud și Regatul Unit, și-au exprimat îngrijorarea profundă față de această legislație, pe care au descris-o drept un atac la adresa drepturilor fundamentale ale refugiaților palestinieni.

 Un act de sfidare a dreptului Iinternațional și a obiectivelor ONU

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a descris activitatea UNRWA ca fiind „indispensabilă”, subliniind că „nu există alternativă” pentru agenție. El a avertizat că implementarea acestor legi ar putea avea „consecințe devastatoare” pentru refugiații palestinieni din Teritoriul Palestinian Ocupat, avertizând Israelul să își respecte obligațiile conform Cartei Națiunilor Unite și altor norme internaționale.



Israelul continuă să ignore flagrant aceste apeluri internaționale, alegând să acționeze unilateral în detrimentul milioanelor de palestinieni afectați de un conflict pe care tot el îl alimentează. În loc să permită o soluție pașnică și echitabilă, statul israelian a ales să agraveze situația și să respingă ajutorul umanitar destinat celor care suferă cel mai mult. Aceste legi nu reprezintă altceva decât un atac deschis asupra speranței și demnității poporului palestinian, trădat nu doar de vecinii lor, ci și de o comunitate internațională care asistă impasibilă la această tragedie umanitară.

În fața unei asemenea nedreptăți, se ridică întrebarea esențială: cât de mult mai poate rezista o lume întreagă fără să acționeze, fără să își facă vocea auzită și fără să ceară socoteală unui stat care își continuă politica de asuprire asupra unui popor lipsit de apărare?

Urmăriți Politic Media și pe Google News