Israelul continuă masacrul din Gaza. Marea Britanie, Franța și Canada amenință cu sancțiuni

gaza masacru
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Israelul continuă masacrul din Gaza. Criza umanitară se adâncește, iar răbdarea unei mici comunități internaționale pare să fi ajuns la limită

Bombardamentele israeliene asupra Fâșiei Gaza s-au intensificat în ultimele zile, provocând zeci de morți zilnic, inclusiv în rândul femeilor și copiilor. Orașele Rafah și Khan Younis au fost lovite cu violență, taberele de refugiați și infrastructura medicală fiind distruse în mod sistematic. Armata israeliană susține că vizează ținte ale Hamas, însă realitatea din teren arată o populație civilă prinsă între dărâmături, fără adăpost, hrană sau apă potabilă.

Organizațiile umanitare avertizează că Gaza este într-o criză fără precedent. Organizația Mondială a Sănătății a transmis un avertisment dur: „două milioane de oameni mor de foame”, în condițiile în care accesul la ajutor umanitar este aproape complet blocat. Peste 10.000 de copii suferă de malnutriție, mulți ajungând să caute resturi de mâncare printre gunoaie. Crucea Roșie atrage atenția că sistemul umanitar este pe punctul de a se prăbuși, iar ONU avertizează că întreaga populație este „bombardată, înfometată și strămutată”.

Reacțiile internaționale s-au înmulțit și s-au radicalizat. Marea Britanie, Franța și Canada au avertizat guvernul israelian că refuzul de a permite accesul ajutorului umanitar „este inacceptabil și riscă să încalce dreptul internațional umanitar”. Cele trei țări au transmis într-o declarație comună că, dacă ofensiva din Gaza continuă și restricțiile nu sunt ridicate, vor lua „măsuri suplimentare, inclusiv sancțiuni țintite”.

Totodată, 22 de țări, printre care Australia, Germania, Italia, Japonia, Spania și Țările de Jos, au emis o declarație comună în care cer reluarea completă a livrărilor de ajutor în Gaza și avertizează că nu vor sprijini un „nou model” de distribuire a acestuia controlat politic. Miniștrii de externe semnatari solicită Israelului să permită ONU și organizațiilor umanitare „să acționeze independent și imparțial pentru a salva vieți și a menține demnitatea umană”.

După 19 luni de război devastator, pozițiile diplomatice internaționale devin tot mai dure, în timp ce pe teren, locuitorii Gazei trăiesc în ruină, disperare și suferință continuă.

Surse: Reuters, Al Jazeera, BBC, ONU

Urmăriți Politic Media și pe Google News