Klaus Iohannis cere coaliției PSD-PNL să se miște mai repede cu impărțirea ministerelor

traseism politic
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Klaus Iohannis cere coaliției PSD-PNL să se miște mai repede cu impărțirea ministerelor. Aflat în Islanda, președintele a făcut câteva declarații la finalul Summitului șefilor de stat și de guvern din statele membre ale Consiliului Europei

Chestiunile legate de împărțirea ministerelor, de cine și cum face Coaliția sunt chestiuni care se negociază între partide. Nu este o negociere la care trebuie să participe Președintele statului, însă așteptarea mea este ca această negociere să se finalizeze până săptămâna viitoare, să se intre efectiv în procedurile care se vor finaliza, sper, în puține zile cu un nou Guvern prin care se realizează așa numita rotație, adică prim-miniștrii să se schimbe și ministerele să se ocupe cu oameni performanți.

Amintim că președintele Klaus Iohannis a girat coaliția formată din PSD și PNL invocând stabilitatea politică și majoritatea din Parlament

Legat de greva anunțată de sindicaliștii din învățământ, Iohannis a declarat:

Am fost informat despre toate aceste chestiuni, inclusiv că astăzi au avut loc mai multe întâlniri în care s-au negociat mai multe chestiuni. Trebuie să vedem un pic lucrurile cum se așază ele. Prima chestiune – solicitările dascălilor pentru măriri salariale, după părerea mea sunt îndreptățite. În condițiile în care am avut și avem încă o inflație destul de mare, este clar că aici vorbim de o reașezare, dar în realitate avem nevoie de mult mai mult și am spus aceste lucruri de foarte multe ori în timp ce lucram la proiectul România Educată.

Dacă dorim să avem în România un învățământ de foarte bună calitate, atunci trebuie să avem toate condițiile, nu doar școli moderne, săli de clasă bine dotate, cabinete dotate, trebuie să avem grijă și de cei care formează tânăra generație, adică trebuie să avem grijă de dascăli, să aibă condițiile pentru a-și face treaba așa cum trebuie, printre care una foarte importantă este evident, salarizarea. Deci, dascălii trebuie plătiți la adevărata lor valoare. Aici le dau dreptate.

Această chestiune, cel puțin așa mi s-a părut în spațiul public, este artificial amestecată cu dezbaterile pe Legile educației. În Legile educației chestiunile salariale nu apar, ele nu au locul lor acolo. Eu și o să insist pe această chestiune ca la Ministerul Muncii să se lucreze un pic mai repede. Dacă aceste chestiuni se obțin prin grevă, sigur este o întrebare care se poate pune. Eu discut despre nevoile sistemului educațional din România, și aici trebuie să avem grijă. Dacă vrem într-adevăr un sistem foarte performant și avem pretenții de la dascăli, trebuie să-i și plătim.

Presidency.ro;

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmăriți Politic Media și pe Google News